Flere end 100 interesserede var mødt op for at høre om tagkonstruktioner og økonomi, da LMO i Søften for nylig afholdt møde om tagbaserede solcelleanlæg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bygningsrådgiver Knud O. Andersen opfordrede blandt andet til, at man får en konsulent til vurdere, om taget kan holde til den ekstra belastning, som et solcelleanlæg påfører taget.

- Mange af vores stalde er bygget efter de lavere sikkerhedsklasser, og det betyder, at de sjældent kan tage den ekstra belastning, som et solcelleanlæg giver, sagde han og tilføjede, at nyere bygninger desuden ofte er præget af, at materialerne af hensyn til økonomien ikke er dimensioneret kraftigere end højst nødvendigt.

En forstærkning af tagkonstruktionen kan blive aktuel, og den udgift bør man ifølge Knud O. Andersen være opmærksom på.

- Derfor kan udgiften til et besøg af en bygningsrådgiver være en god investering, inden man kaster sig ud i et solcelleprojekt. Ikke mindst af hensyn til de forsikringsmæssige forhold, sagde han.

En pris på 100 kroner pr. kvadratmeter til forstærkning af lægter og spær kan ifølge Knud O. Andersen være en forventelig udgift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når solcelleanlægget placeres på den ene side af taget, giver det tagkonstruktionen en skæv belastning, så derfor vil en opmåling og beregning af bygningen være en god idé, fastslog han.

Taghældningen og bygningens placering i forhold til solen har en markant indflydelse på solcellernes effekt, og i den forbindelse forklarede Knud O. Andersen, at en ændring af tagets hældning vil fordyre projektet og samtidigt kræve en byggeansøgning.

- Den mest effektive udbytte får man ved et sydvendt tag med 30 til 40 graders hældning, men mange af tagene i landbruget har en hældning på 20 grader, så det betyder et effekttab på cirka tre procent. Ligger bygningen så også ringere i forhold til solen, taber man yderligere nogle procent, sagde han.