Der er optimisme blandt de 18.000 danske landmænd, der er blevet spurgt om deres forventninger til fremtiden.

Det er Videncentret for Landbrug, der har analyseret de svar, der er kommet ind efter en rundspørge i november, og resultatet viser, at producenterne af mink, smågrise og slagtesvin har de største forventninger til, at indkomsten stiger med mere end 250.000 kroner, mens de største optimister samlet set er producenterne af slagtesvin, æg samt mælk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mere produktion

I den igangværende debat om landbrugets vilkår, bliver det gang på gang sagt, at landbruget ønsker mulighed for at producere mere, og når der ses på forventningerne til dette års produktion, så ser det ud til, at mange landmænd får deres ønske opfyldt.

Lige godt halvdelen af de adspurgte forventer, at de producerer mere i år end sidste år, og næsten lige så mange regner med at følge op med yderligere en stigning næste år.

Knap hver tredje forventer, at næste års stigning bliver større end ti procent. Modet på at udvide produktionen skyldes en forventning om stigende og stigende indtjening. Derudover er renterne lave og ejendomspriserne har omtrent nået et ”fair” niveau, der svarer til produktionsværdien, lyder det i analysen fra Videncentret for Landbrug.

Mælkeproducenterne kommer med

I år gælder ekspansionslysten stort set alle driftsgrene bortset fra mælkeproducenter. I 2013 kommer optimismen blandt mælkeproducenterne med hensyn til øget produktion på linje med de øvrige driftsgrene, idet netto næsten 30 procent forventer øget produktion.

Størst optimisme findes blandt ægproducenterne med netto 62 procent. Der er en klar tendens til, at forventningerne til den procentvise stigning i produktionen vokser med bedrifternes størrelse.