Gennem de seneste år har der været et forøget antal tilfælde af tyveri fra de skove, som HedeDanmark administrerer, oplyser virksomheden. Årsagen til tyverierne skal ses i relation til de stigende energipriser, der gør det attraktivt at benytte træbaserede produkter til brændsel.

Niels-Jørgen Pedersen, der er afdelingschef for råtræsalget i HedeDanmark, oplyser, at virksomheden på årsbasis får stjålet mellem 500 og 1.000 kubikmeter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Tidligere så vi stort set ingen tyverier, og når det skete, var det ofte mindre partier, der forsvandt. Nu oplever vi, at tyverierne sker på en organiseret måde, hvor hele lastbillæs af tømmer og industritræ forsvinder fra skovene. Det er vores indtryk, at træet sælges til danske forbrugere, der selv videreforarbejder træet, så det kan benyttes i brændeovne og andre former for fyringsanlæg, fortæller han.

Bliver også stjålet fra savværker

En del af det træ, som HedeDanmark oparbejder i skovene, sælges videre til forskellige savværker og industrier. En af disse er Dansk Træemballage i Ribe.

Her oplyser direktør Orla Poulsen, at industrien gennem det seneste år en del gange har oplevet, at træpartier, som var klar til afhentning af virksomhedens vognmand, allerede var fjernet af tyvene.

Virksomheden har ikke et totalt overblik over tyveriernes omfang, da det kan være svært at registrere tyveri af mindre partier. Orla Poulsen oplyser, at med de seneste års prisstigninger på træ, er omfanget af tyverier steget væsentligt.

GPS-overvåget træ

I HedeDanmark beløber tabet i forbindelse med tyverierne sig til minimum 250.000 kr. på årsbasis.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Niels-Jørgen Pedersen antager, at tyverierne foregår på en måde, hvor vognmænd eller chauffører kører ind i skovene og afhenter partier for derefter at distribuere træet til slutforbrugere, der er helt uvidende om, at træet, som de modtager, er stjålet. Det er derfor vigtigt, at savværker og forbrugere sikrer sig, at der er tillid til leverandørernes seriøsitet, lyder hans anbefaling.

For at komme problemet med tyveri til livs vil HedeDanmark påbegynde en overvågning samt en mærkning af udsatte partier. Metoden, der vil blive benyttet, går ud på, at der i en given stok i et parti indsættes et lille lokaliseringsmodul, som løbende kan følges via GPS-modtager. Lokaliseringsmodulet fjernes inden træet saves op og kan derefter genbruges i en ny stok.