Siden 2006 har det tyske selskab Saria haft et tæt samarbejde med daka biodieselfabrikken i Løsning, og Sarias købte dengang 10 procent af aktierne i daka-virksomheden.

Dette samarbejde er forløbet særdeles godt og konstruktivt, så nu varsler de to koncerner en alliance for i fællesskab at udvide deres aktiviteter inden for forarbejdning af animalske biprodukter på det europæiske marked. Ledelsen i begge virksomheder har netop indgået en aftale, som vil betyde, at Saria fra midten af 2011 vil overtage en andel på 51procent af Daka, forudsat at beslutningen godkendes af Dakas andelshavere samt af konkurrencemyndighederne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg ser det som en fremtidssikring af Daka at blive integreret i en stor koncern som Saria, som vi forventer bliver en af de store spillere på den europæiske scene for forarbejdning og udnyttelse af animalske bioprodukter, siger Lars Krause-Kjær, administrerende direktør i Daka. Han oplyser, at der fortløbende sker en konsolidering i branchen mod færre og større aktører inden for dette forretningsområde.

Saria er otte til 10 gange større end Daka målt på omsætning, og mens Daka har 300 medarbejdere, har Saria 4.000 medarbejdere fordelt over de fleste europæiske lande med undtagelse af de nordiske lande.

- Derfor vil vi supplere hinanden godt. Daka står stærkt i Norden og i særdeleshed Danmark og Sverige, som til gengæld er blank pletter på Sarias kort over aktiviteter. Derfor vil en alliance mellem de to selskaber næppe møde indvendinger fra konkurrencemyndighederne, for konkurrencesituationen ændres ikke i noget land på grund af alliancen, siger Lars Krause-Kjær.

Daka tilføres væsentlige synergier

Ledelsen i begge selskaber fremhæver de åbenlyse fordele ved en sådan alliance.

- Denne alliance afspejler trenden med sammenslutninger indenfor landbruget og kødindustrien samt den kontinuerlige globalisering indenfor forarbejdning af animalske biprodukter og er derfor et spændende skridt ind i fremtiden, siger Sarias bestyrelsesformand Kurt Stoffel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dakas bestyrelsesformand, Hans Klejsgård Hansen understreger også vigtigheden af samarbejdet set fra Dakas synsvinkel.

- Et samarbejde med Saria vil kunne tilføre Daka væsentlige synergier, og de to virksomheder supplerer hinanden fantastisk godt. Vi er også overbeviste om, at Daka kan drage fordel af Sarias expertise indenfor udnyttelse af organiske restprodukter, hvilket kan muliggøre en udvikling af nye forretningsområder for Daka i Danmark og Sverige, siger Hans Klejsgård Hansen.

Detaljerne endnu ikke på plads

Den internationale virksomhed Saria Bio-Industries, hvis hovedsæde ligger i Selm i Tyskland, fremstiller kvalitetsprodukter til fødevarer, foder, landbrug, aquaindustrien og industriel anvendelse. Virksomhedens hovedfokus ligger på fremstilling af højkvalitetsproteiner og -fedt fra animalske biprodukter. Derudover er Saria aktiv indenfor området vedvarende energi (biodiesel og biogas) og er en stor udbyder af tjenesteydelser til landbrugs- og fødevareindustrien.

Daka med hovedkontor i Ringsted, opererer inden for lignende markedssegmenter som SARIA, primært med sine aktiviteter koncentreret i Danmark og Sverige. Udover forarbejdning af animalske biprodukter til pet food, foder og gødning, producerer Daka blodplasmaprodukter til anvendelse i både fødevarer og foderprodukter. Ligesom Saria fremstiller Daka også 2. generations-biodiesel af animalske biprodukter på sin fabrik Daka Biodiesel.

Detaljerne i alliancen er endnu ikke forhandlet på plads, men af hensyn til medarbejderne har begge virksomheder ønsket at melde ud om deres fælles planer, som ikke umiddelbart ventes at få konsekvenser for medarbejderne.