Der er ikke langt for danske pløjeentusiaster at rejse, hvis man ønsker at se nogle af verdens bedste konkurrencepløjere duellere på snorlige furer og perfekt pløjearbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det 58. verdensmesterskaber i pløjning finder nemlig sted i det sydlige Sverige 13.-14. maj 2011.

Her bliver der også mulighed for at følge de danske deltagere, Søren Korsgaard og Hardy Andersen, som deltager i henholdsvis klassen for vendeplove og standardplove.

VM-pløjningen bliver krydret med en masse andre aktiviteter. Blandt andet er der under mesterskaberne en stor maskinudstilling, hvor flere danske udstillere vil være til stede.

Det er dog pløjning, der er i hovedsædet, når deltagerne fra mere end 30 lande i hver klasse sætter ploven i jorden. Og det er deltagere, der går meget op i konkurrencen.

- New Zealand og England har faktisk været i nærheden af pløjearealerne allerede. De har taget prøver af jorden for at finde noget tilsvarende at træne på i deres hjemland, fortæller Annika Altnäs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle lande ankommer uger i forvejen for at lave uofficiel træning ? på trods af, at der er sat en uge af til den officielle træning, fortsætter Annika Altnäs.

Bygger helt ny vendeplov

Søren Korsgaard er trods sin forholdsvis unge alder en garvet og yderst kompetent deltager i klassen for vendepløjere. Han har flere gange deltaget i både EM og VM, og han er i øjeblikket ved at konstruere en helt ny vendeplov forud for VM i Sverige.

- Den nye plov tager udgangspunkt i en Kverneland vendeplov, men i forhold til min nuværende plov er der flere ting, som skal forbedres væsentligt. Rammen på den nye plov skal udelukkende gå på langs i stedet for også at gå på skrå som på min gamle plov. Det hindrer nemlig udsynet til den bagerste forplov, forklarer Søren Korsgaard.

Det er blot én af mange større eller mindre forbedringer, der gør, at ploven bliver helt speciel. Og når ploven står færdig er der ikke del, som ikke kan justeres på Kverneland-ploven.

Og Kverneland er da også det foretrukne mærke blandt deltagerne. Søren Korsgaard vurderer, at omkring 90 af plovene til VM er fra Kverneland. Men mange er dog så modificerede, at det nærmest kun er ås og ramme, der er original.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hardy Andersen er én af dem, der falder uden for mængden med af Kverneland-folk. Han deltager med en udgået plov så at sige ? nemlig en to-furet Fiskars-plov, som ikke produceres længere.

I alt 170 hektar mellemleret svensk jord er sat af til verdensmesterskaberne i pløjning. De svenske arrangører forventer et sted mellem 20.000 og 25.000 tilskuer i løbet af de to dage, konkurrencen varer.