I dag vil 1.244 landmænd med et højt antibiotika-forbrug i deres besætninger modtage et brev fra Fødevarestyrelsen.

I brevene vil landmændene få at vide, at deres forbrug skal ned, hvis de ikke vil risikere at få et "Gult kort". Det meddeler Fødevarestyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hensigten med "Gult kort" -ordningen er at sætte ind over for de landmænd og dyrlæger, der står for et højt antibiotikaforbrug. Landmændene forpligtes - med hjælp fra deres dyrlæger - til at knække den uacceptable antibiotikakurve,siger veterinærdirektør Jan Mousing fra Fødevarestyrelsen.

Gult kort-ordningen er rettet mod svinebesætninger med et stort og rutinemæssigt forbrug i forbindelse med flokbehandling af svin via foder og vand samt de dyrlæger, der ordinerer for store mængder medicin.

Konsekvenserne ved Gult kort

Hvis landmanden får et Gult kort, pålægges han eller hun i samarbejde med sin praktiserende dyrlæge at lægge en handlingsplan for at få forbruget ned. Forbruget skal falde inden for de efterfølgende ni måneder.

Sker det ikke, påbyder Fødevarestyrelsen både landmand og dyrlæge en skærpet handlingsplan, der medfører gebyrbelagt kontrolbesøg hos landmanden.

Ordningen træder i kraft i løbet af 4. kvartal 2010. Inden da skal en række IT-tekniske løsninger på plads og ikke mindst det juridiske grundlag, så retssikkerheden er i orden,

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs mere om Gult kort til for højt medicinforbrug:

www.foedevarestyrelsen.dk/Dyr/Dyrevelfaerd/Veterinaerforliget/Nye_tiltag_i_besaetningerne/Gult_kort_til_for_hoejt_medicinforbrug.htm