Lyt til artiklen:

Højbakkegård høster mager vinterbyg

00:00
Hastighed: ???x
02:45

På Højbakkegård mellem Viborg og Tjele er fredag og lørdag i den forgangne weekend gået med at tage hul på bedriftens 50 hektar vinterbyg, det fortæller ejer Andreas Hartvigsen.

- Vi kørte fredag eftermiddag, og så igen lørdag eftermiddag. Så vi er kørt mellem bygerne. Vi har også kun høstet 10 hektar, så vi mangler to dage, siger Andreas Hartvigsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han er ikke videre imponeret over den høstede vinterbyg, som er første afgrøde for skærebordet på bedriftens 600 hektar, der dyrkes med korn og raps til bedriftens griseproduktion. Mere om den senere.

- Det skuffer, men det var jo nok nogenlunde som vi havde forventet. Det ligger nok 25 procent under normaludbytter, og jeg forventer at vi har fået 5,5 ton pr. hektar. Det har stået på forholdsvist god jord, og det så også godt ud indtil tørken kom. Men det er virkelig små kerner, siger Andreas Hartvigsen, der håber at kunne høste igen onsdag, så det sidste vinterbyg kan komme i hus. Det tåler næppe flere tordenbyger inden det lægger sig, siger han.

rich-media-2
Tørken har ramt hårdt, da de ikke kan vande på Højbakkegård. Foto: Andreas Hartvigsen.

Genoptager griseproduktion

De har ikke mulighed for at vande på Højbakkegård, og derfor har tørken gjort ondt på afgrøderne.

- Vi har små 200 hektar hvede, 100 med rug og cirka 150 hektar vårbyg, og så en lille smule raps tilbage. Det svinger meget når man kigger på det, men umiddelbart er det samme billede som vinterbyggen: 25 procent under normal, vurderer Andreas Hartvigsen.

Han ser en stor variation på markerne, men tørkepletterne voksede hurtigt, da tørken først tog til.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vårbyggen er især ramt, og så andetårs-hveden. Alt hvad der ikke står første år, for førsteårs-hveden efter raps ser godt ud. Den står godt og tørkepletterne er ikke blevet helt så store, siger Andreas Hartvigsen.

For Andreas Hartvigsen handler høsten om at få fyldt kornlagrene op, til bedriftens griseproduktion starter igen 1. august. Tilbage i oktober ramte ulykken nemlig gården, hvor griseproduktionen med 700 søer brændte.

- Men her fra 1. august har vi lejet et so-anlæg med 800 stipladser. Vi kan ikke genopgøre på grund af by- og miljøkrav, så det gamle er væltet, undtagen den nyeste af staldene, som var med stålspær. Den får vi kornopbevaring i, for vi var begyndt at mangle kapacitet, siger Andreas Hartvigsen, der ser frem til at få kornet i hus, så de er klar til at producere grise igen.

rich-media-4
Lexionen skal i alt over 600 hektar i årets høst. Foto: Andreas Hartvigsen.