Dit abonnement er suspenderet pga. manglende betaling. Betal venligst din faktura, som du finder her.

Opret gratis profil

Stærke ben hos vores søer starter hos poltene

19. feb. 2021 | Indrykket af Nutrimin

Arbejdsglæde

Del artiklen:

Når vi er på besætningsbesøg hos so-besætninger, er et af emnerne næsten altid benstyrke. Alle ønsker at holde søer og polte så godt gående som muligt. Det giver arbejdsglæde og ikke mindst bundlinje, at besætningen har færrest mulige problemer med benstyrke.

Aminosyreniveauet hos polt påvirker styrken som so 

Ved for højt aminosyreniveau bliver poltene ikke fede nok, og samtidig vækster de for meget. Den efterfølgende gennemsnitlige levetid som so for en stor mager polt er kortere, end den er for den lille fede polt. Ofte er det dog et ”det muliges kunst”, som vi er oppe imod. I poltestalden / karantænestalden er fastsættelse af aminosyreniveauet nogle gange en prioritering mellem at rette aminosyreniveauet ind efter restslagtesvinene eller poltene.  Det kan også være, at der kun er diefoder til rådighed helt frem til løbning. 

 Den attraktive lille fede polt

Ad lib fodring af polte er kun godt, hvis aminosyreniveauet er holdt lavt.  Ad lib fodring med et slagte- eller diegivningsfoder giver for tung en polt i forhold til dens alder. Modsat må poltene gerne få 3,5 – 4,0 FEso pr. dag fra de vejer 100 kg helt frem til løbning, men kun hvis aminosyre- og proteinniveauet er holdt lavt. Det er sådan at vi får den attraktive lille fede polt.

Bekymring omkring tildeling af Hy-D D-vitaminer til polte 

Hy-D D-vitamintildelingen til polte er der meget snak om, både for og imod. Men mest imod. Selv blandt ”de kloge” er der udbredt uenighed om, hvad der er op og ned med hensyn til Hy-D til polte. Hvis man er i tvivl om, at det er en fordel eller ulempe at tilsætte Hy-D D-vitaminer, så er der måske ikke nogen grund til at bruge det til vores polte. I det mindste ikke så længe, at der er en bekymring i forhold til dyrenes styrke, når vi tildeler Hy-D til poltene.

Fosfor/ calcium forhold og niveau

Vi ved at tildeling af ekstra fosfor ofte har en positiv effekt på benstyrken hos vores avlsdyr. Men vi skal kontrollere samtidig, at calcium/fosfor forholdet ikke er skævt. Ofte bliver polte-foderet lavet ud fra et die- eller drægtighedsmineral. Og så bliver det rette calcium-/fosforforhold nogle gange også et ”det muliges kunst”. 

Der er mange variabler og faldgruber som kan have stor indflydelse på fremtidens avlsdyr. 

Nutrimin er klar med hjælp og gode råd.  :)        



OBS! Når du gemmer kommentaren vil du modtage en mail med et link til aktivering. Din kommentar vil først blive vist når du har aktiveret den. Din email adresse vil selvfølgelig ikke blive vist!

Hold en god tone

Undgå personlige angreb og indlæg af markedsføringsmæssig karakter i kommentarerne.
Brug kun links i kommentarerne, såfremt det er relevant.

OBS.: Debatten modereres af portalens redaktion. Trusler, injurier eller andre lovstridige indlæg fjernes konsekvent.


Tak for din kommentar!

Vi er dog ikke helt færdige endnu. Vi har sendt dig en mail med et link til aktivering af din kommentar. Først når du har brugt linket vil din kommentar blive synlig på hjemmesiden.

Har du ikke fået en mail i løbet af 10 minutter kan det være fordi din mail service har frasorteret den som spam.

Udvalgte PARTNERS

Udvalgte PARTNERS produkter