Er der noget, som har fyldt meget i landbruget de senere år, er det negativ omtale af erhvervet i medierne. I stedet for at skyde brystet frem og gå i dialog synes jeg, at alt for mange lukker sig inde hjemme på deres egen matrikel.

Måske er man bange for janteloven, eller også tænker man, at det alligevel ikke nytter noget at komme frem med sin mening. Jeg ved også, at mange har haft deres tanker et helt andet sted - nemlig på økonomien, og hvordan bedriften skal kunne blive ved med at løbe rundt. Men har man det mindste overskud, tror jeg, at det er vigtigt, at vi kommer ud over rampen og tager fat i de fordomme, der er om landbruget, og som der ikke synes at blive færre af.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er så nemt at sige, at ingen forstår os, og at der er alt for få, som ved noget om landbruget, men hvis ikke vi bidrager med oplysninger, hvordan skal det så blive anderledes?

Verden omkring os er konstant i forandring - det er landbrug­et også, hvilket vi bare må erkende. Landbruget er ikke længere lig med Morten Korch-idyl. Men hvem siger også, at det nødvendigvis skal være det?

Først og fremmest skal vi, som beskæftiger os med landbrug på den ene eller anden måde, vise, at vi er stolte af det, vi går og laver. Vi skal åbne dørene for interesserede og vise den reelle virkelighed og ikke prøve at romantisere forholdene, fordi vi tror, at det er det, forbrugerne vil have. Vi skal altid være åbne over for spørgsmål og svare så godt som muligt. Dermed kan vi klæde andre bedre på til at forstå dagens landbrug, hvordan det hele hænger sammen, og hvilke udfordringer der er.

I denne udgave af Bovi bringer vi et interview med en ung landmand, Mikkel Juhl Nielsen, som er et glimrende eksempel på, hvordan man kommunikerer med omverdenen. Han har nemlig for længst besluttet på erhvervets vegne at tage livtag med de fordomme, der huserer om landbruget. Første tiltag har været at åbne dørene ind til bedriften: "Hvis vi bare lukker os om os selv, giver det endnu mere grobund for myter. Det er i stedet utroligt vigtigt, at vi viser, hvad der sker på gården og så tage en eventuel diskussion derfra", fastslår han.

Det er utopi at tro, at vi kan - eller skal - have samme holdning til landbruget. Det ser jeg slet ikke som formålet, men hvis vi bare lukker os inde, er det svært at få en ordentlig dialog i gang.