Er der en sammenhæng mellem dårlig ensilage og alvorlige forgiftninger hos køerne? Det satte en gruppe dyrlæger sig for at undersøge.

I 2012 og et par år frem oplevede vi, at der forekom usædvanligt mange forgiftninger hos køer, hvor det tydede på, at der var en toksinpåvirkning af en eller anden art. Nogle af køerne havde mærkelige centralnervøse symptomer, hvor de gik usikkert, blev lammede eller havde besvær med at drikke. I det hele taget var køerne mere følsomme, og sygdomstilfælde fik ofte et langt mere alvorligt forløb end normalt. Mange køer døde eller blev aflivet.

Det var også i de år, at der var dårlige betingelser for at høste god ensilage. Der var så store mængder ensilage af dårlig kvalitet, at mælkeproducenterne havde ringe muligheder for at kompensere for dette via foderkorrektioner, tilsætninger eller indkøb.

...Resultaterne viste helt tydeligt, at der var tale om stor leverbelastning i alle besætninger...

Hvad var det lige, der skete inde i køerne?

Som dyrlæger anså vi det for sandsynligt, at der kunne være en sammenhæng mellem dårlig ensilage med vækst af en lang række svampe og bakterier og overskridelse af koens stofskiftemæssige evne til at afgifte kroppen. Her er leveren helt central, men:

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind