Formanden for Arla er klar til at handle på målene og gå forrest. Minister Tommy Ahlers roser Arla for de ambitiøse klimamål.

Under mottoet: Farmning the Future, inviterede Arla i dag til tema-møde om klimamål på Bygholm Landbrugsskole.

En lang række repræsentanter fra erhvervet, organisationer, landbrugselever og minister for forskning og uddannelse, Tommy Ahlers, var inviteret til at drøfte fremtidens klimaudfordringer og Arla nye klimamål.

- Som landmænd står vi i forreste linje med de udfordringer, som opstår på grund af klimaforandringerne. Hvis vejret og miljøet lider, så lider vi også, vores forretning på gårdene lider og vores familier lider, sagde Jan Toft Nørgaard, formand for Arlas andelshavere, der selv driver en bedrift med knap 500 malkekøer.

rich-media-1
Formanden og ministeren tog i mod spørgsmål om klimaet fra salen. Jan Toft Nørgaard svarede på spørgsmål om Arlas klimamål, og Tommy Ahlers, svarede primært på spørgsmål om udannelse og forskning. Foto: Marianne Nørmark.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Jan Toft Nørgaard er stolt af at være en del af Arlas ambitiøse strategi for klimaet, men han erkender også, at målene er ambitiøse, og at Arla ikke har alle svarene på, hvordan man vil opnå at være klimaneutral i 2050.

- Måske står vi på en brændende platform i dag, men vi har mulighed for at sikre mejeribranchens levedygtighed og den langsigtede lønsomhed i mejeribrancen, sagde formanden.

- Som vi står i dag, har vi ikke alle svarerne på, hvordan vi skal opnå netto-nuludledning. Det er helt okay. Men et er sikkert, vi kan ikke gøre det alene. Vi opfordrer vores landmændskollegaer og den unge generation, industrien, regeringen om at samarbejde og udveksle ideer, sagde formanden.

Jan Toft Nørgaard nævnte en række af tiltag, som landbruget allerede er i fuld gang med: Indarbejde gødning bedre i jorden, producere endnu mere vedvarende energi med solceller, biogas og vindmøller og optimere foderproduktion for at reducere mængden af metan.

rich-media-2
Udannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, er selv opvokset på en gård og har arbejdet i landbruget som ung, så han følte sig i godt selskab på Bygholm Landbrugsskole. Foto: Marianne Nørmark.

Minister roser Arla

Uddannelses- og forskningsminister, Tommy Ahlers, roste Arla for klimamålene.

- Det er en fornøjelse at drikke et glas mælk og vide, at hverken koen, landmanden eller Arla har belastet kloden. Jeg vil gerne rose Arla for at tage lederskab og gå forrest i klimadebatten. Det giver mig håb for fremtiden. Jeg er sikker på, at vi i fremtiden vil se flere virksomheder gå ud ad samme vej, sagde Tommy Ahlers.

Ministeren glædede sig over at besøge Bygholm Landbrugsskole og fortalte, at han som ung, havde en ambition om at blive landmand. Han har stor tiltro til de unge landbrugselever.

- I elever skal være med til at føre Arlas mål ud i fremtiden. Det er gennem udannelse, forskning, innovation og investeringer at vi for alvor ændrer klimaudfordringerne, sage Tommy Ahlers (V).

rich-media-3
Hele eftermiddagen var der debat om klimaet på Bygholm Landbrugsskole. Foto: Marianne Nørmark.

Formanden for Arla sluttede sit indlæg af med at fortælle de unge landbrugselever, at verden har brug for dem.

- I får også en del af ansvaret for at få forandringen til at ske. Nogle af jer vil endda vise vejen i branchen, når den tager nødvendig skridt mod en fremtid med netto-nuludledning. Bliv ved med at lære, bliv ved med at dygtiggøre jer, når I har afsluttet skolen, sluttede Jan Toft Nørgaard.