Giver det mening at sætte halte køer i sygeboks? Og hvordan skal en sygeboks indrettes, hvis den halte ko selv får lov at vælge? Ny forskning giver svarene.

Det er et lovkrav, at "syge og tilskadekomne køer skal kunne holdes adskilt fra andre kreaturer". "Lov om hold af malkekvæg og afkom af malkekvæg" indeholder bestemmelser om sygebokse, men er kravet om brug af sygebokse "kun" et lovkrav - eller giver det også mening? Med andre ord: Gør det nogen forskel for en halt ko, at hun kommer i en sygeboks? Et netop afsluttet forskningsprojekt har sat fokus på det spørgsmål.

Har halte køer gavn af sygeboks?

Halte køer er et væsentligt problem i mange besætninger. Haltheden skyldes i de fleste tilfælde en klovlidelse, eksempelvis digital dermatitis eller sålesår. Mange klovlidelser er meget langvarige og smertefulde. Et blødt underlag kan i nogle tilfælde være en fordel for koen; herved mindskes belastningen på de ømme klove, og det gør mindre ondt. Samtidig er det en fordel for koen, at hun skal stå og gå så lidt som muligt. Nem adgang til foder og vand er derfor en fordel for en halt ko. Samtidig bør ventetiden i forbindelse med malkning være så kort som muligt.

En sygeboks kan tilbyde koen disse forhold: blødt underlag, nem adgang til foder og vand samt mulighed for separat malkning. Spørgsmålet er så, om det har nogen reel betydning for hvor hurtigt den halte ko kommer sig.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind