Landbruget er et af Danmarks farligste erhverv, når man ser på ulykkesstatistikkerne. For at skabe mere sikkerhed kræver det, at arbejdsgiverne går foran og prioriterer det, mener to rådgivere.

Det er på en kedelig baggrund, at landbruget topper i statistikkerne. Fra 2016 til 2018 er 12 personer døde af at gå på arbejde i branchen, der i Arbejdstilsynets statistik både tæller landbrug, skovbrug og fiskeri. Desuden blev landbruget nævnt i Beskæftigelsesministeriets opgørelse over dødsulykker i det danske erhvervsliv i 2018 som en højdespringer med flest dødsulykker lige under branchen "transport af gods". Der anmeldes årligt i gennemsnit mere end 850 arbejdsulykker, hvoraf cirka 200 er alvorlige ulykker, ifølge Arbejdstilsynet.

Dyrehold er farligst

Ulykkerne sker ofte under håndtering af store dyr, oplyser rådgiverne Erik Kjeldsen og Ann Frost fra henholdsvis Sagro og Vkst.

- Vi oplever, at det oftest er ulykker med dyr, hvor der sker klemningsulykker, når kreaturerne skal flyttes. Vi har altid sagt, at det var de store maskiner og manglende afskærmning, der var problemet, når det gælder ulykker i landbruget. Men statistikken viser, at det er cirka 40 procent af ulykkerne, som sker i forbindelse med dyr, siger Erik Kjeldsen, planterådgiver og arbejdsmiljøkonsulent hos Sagro.

[...]

Få fuld adgang med det samme

Opret dit abonnement her

Allerede abonnent? Log ind