Lyt til artiklen:

Gødningsplaner bør være dynamiske

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Forudsætningerne for en gødningsplan ændrer sig ofte i løbet af sæsonen.

- Der kan ske rigtig mange ting i perioden fra gødningsplanen udarbejdes til gødningen udbringes, og det har stor betydning for afgrødens optimale gødningstilførsel, siger Bent Halkjær Hedegaard, afdelingsleder for planteavl i Velas.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han fremhæver blandt andet, at mængden af nedbør og svingende temperaturer hen over vinteren vil have stor indflydelse.

Sen gødskning

- Det påvirker den mineraliserbare kvælstofpulje, og desuden påvirker vækstbetingelserne gennem foråret det potentielle udbytte og dermed også det potentielle forsyningsbehov, siger Bent Halkjær Hedegaard.

Endeligt vil vejrforholdene i de dage, man udbringer husdyrgødning, også have betydning for effekten af næringsstofferne i gødningen.

- Det bør give anledning til at ændre gødningsplanen undervejs. Jo senere, man kan udføre den afsluttende gødskning, jo flere af de forhold, der påvirker behovet, kan man nå at tage højde for, understreger afdelingslederen.

Derfor anbefaler han at gøre brug af en dynamisk gødningsplan, som netop giver mulighed for en afsluttende gødskning et stykke ind i vækstsæsonen, og som kan revideres, før man kører gødning ud.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kend dit N

En af forudsætningerne for at kunne arbejde dynamisk med gødningsplaner er ifølge Bent Halkjær Hedegaard, at man kender det reelle indhold af kvælstof (N) i gyllen.

- Kun ved at kende, hvad marken reelt tilføres af næringsstoffer i husdyrgødning, er det muligt at optimere gødningsplanen, siger Bent Halkjær Hedegaard.

- Når gødningsplanen skal finjusteres gennem vækstperioden, findes der flere it-værktøjer, der med fordel kan anvendes for at optimere gødningsplanen, og det er slet ikke nødvendigt at være specielt it-kyndig for at kunne bruge dem, siger han.

Velas vil sætte yderligere fokus på dynamiske gødningsplaner ved et arrangement 1. februar i Horsens.