Abonnementsartikel

Cheføkonom Frank Øland forventer, at danske svineproducenter i hvert fald har et par gode år endnu med historisk høje svinenoteringer. Han nedtonede også den øjeblikkelige brexit-trussel.

Landbrug og Fødevarers cheføkonom Frank Øland havde ikke så underligt haft lidt svært ved at forberede, hvad han skulle sige om brexitsituationen i sit indlæg på årsmødet forud for årets svinekongres i Herning.

De seneste dages udvikling i situationen ser noget broget ud. Det kan ende med, at der kommer en aftale ved månedens udgang. Der kan også komme en forlængelse af udtrædelsen, eller vi kan få en hård brexit den 31. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Kommer der en aftale vil det - som det ser ud nu - ikke få de store konsekvenser for os. Træder Storbritannien ud den 31. oktober, er der det gode at sige, at den toldmur, vi skal op over, ikke bliver så høj som tidligere antaget. Mod 30-40 procent tidligere, bliver det snarere 3-4 procent, sagde Frank Øland.

- Og skulle det komme til en hård brexit, så er vi ganske godt forberedte. Desværre for nogle, og heldigt for os er timingen i givet fald god. I Kina er svinepesten i øjeblikket ude af kontrol, og den spreder sig til andre lande også.

- Vi ser en nedgang i den kinesiske svineproduktion på 40 procent, og da Kina producerer omkring halvdelen af alle svin i verden, så er det omkring en femtedel af verdens samlede produktion, der er taget ud.

- Effekten er en imponerende prisudvikling og en forventet eksport i år på fire milliarder til Kina.

Udnyt de gode tider

- Skal vi kigge lidt ind i vores fremtid, så synes jeg ikke vi skal kigge så meget på brexit eller på, om den verserende handelskrig mellem USA og Kina kan få konsekvenser for os. Vi skal snarere holde øje med Kinas svineproduktion. Hvornår får de den under kontrol? Der kan måske gå to år eller mere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror vi kan forvente os et par gode år fremover med disse høje priser. Men på et tidspunkt vil kineserne komme igen.

- Indtil dette sker, vi jeg anbefale at investere fornuftigt. Lad være med at købe en større bil. Få afdraget på noget gæld i stedet.

- Den lave rente er også en god mulighed til at få afdraget på gælden, og renten holder sig måske nede i lang tid endnu. Men intet er jo sikkert. Renten kan hurtigt flytte på sig, sagde Frank Øland.