En høj dødelighed hos kalve er i mange malkekvægsbesætninger et problem. En stor procentdel af de kalve der dør, er ramt af diarré og dør af det væsketab, som diarréen medfører.

R2 Agro skriver i en pressemeddelelse, at udviklingen af diarré skyldes ofte infektion med patogene mikroorganismer, såsom E. Coli bakterier, virus eller parasitter. En sådan infektion i tarmen medfører, at tarmtrævlerne i tyndtarmen, som "fanger" næringsstofferne bliver beskadiget og forkortet. Herved bliver optagelsen af tilførte næringsstoffer, salte og væsker kraftigt reduceret, med det resultat at kalven dehydreres, da næringsstoffer passerer ufordøjet gennem kalvens tyndtarm, og trækker væske og vigtige elektrolytter med ud gennem afføringen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dødelig dehydrering

R2 Agro skriver, at dehydrering som følge af diarré medfører, at kalven rammes af væsketab, nedsat tilvækst, øget risiko for bakteriel infektion. I værste fald, kan det medføre at kalven dør. Til behandling imod diarré og dehydrering kan benyttes et elektrolytprodukt, som ved opblanding i væske i form af enten vand eller mælk, hjælper kalven på fode igen. Hvor hurtigt kalven kommer sig afhænger i høj grad af produktets sammensætning.

Et godt elektrolytprodukt

Et godt diætetisk elektrolytprodukt skal have et højt indhold af glukose (let optageligt energi) og elektrolytter. Produktet skal ved opblanding i mælk eller vand kompenserer for den energi, salte og væsker, som kalven ved diarré har mistet med afføringen. Derudover kan det indeholde glycin, der fremmer optagelsen af natrium og kalium samt pektinstoffer og naturlige antioxidanter, der styrker tarmsystemet og immunforsvaret.