?Det sku' vær' så godt, og så' det faktisk skidt? ? den klassiske danske vise kan fåreavler og økologisk landmand Erik Viktor fra Brønderslev nynne med på. Hvis han da er i humør til sang, og det er han ikke, når snakken falder på CO2-venlig energibeplantning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hans to år gamle energipopler er nemlig kun omkring halvanden meter høje, så de blev ikke høstet og fliset her i vinter, som planen ellers var.

- Jeg var så letsindig at hoppe på den med energipopler, der gror til himlen. Det blev jeg i hvert fald lovet af leverandøren, fortæller den 56-årige Erik Viktor.

- Med en udsigt til et dækningsbidrag på 5.500 kroner pr. hektar, hvor korn de seneste år har givet omkring 6.000 kroner, så var regnestykket slet ikke så tosset endda, forklarer han.

Der skulle holdes rent de første to til tre måneder efter plantningen. Derefter ville poplerne være blevet så store, at de ville skygge for ukrudtet, og dermed ville det ikke være nødvendigt at holde rent. Det var den besked, som Erik Viktor ifølge eget udsagn fik af sælgeren, der også fastslog, at gødning kun kunne betale sig det første år, idet planterne ikke ville kvittere for de efterfølgende år.

- Så jeg gav marken staldgødning det første år og striglede beplantningen de første tre måneder. Så jeg mener, at jeg har gjort, som jeg fik besked på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nye stiklinger

Erik Viktor hævder, at han flere gange har forsøgt at få leverandøren til at komme og se, hvor dårligt hans planter har vokset.

- Når jeg kontaktede firmaet og beklagede mig over tilvæksten, fik jeg bare at vide, at den nok skulle komme.

- Jeg havde regnet med, at de ville være behjælpelige med projektet, men det var først, da jeg slog i bordet, at der kom en herop for at se til sagerne. Og så kunne de godt se, at det ikke stod så godt til, fortæller han og tilføjer, at leverandøren uden beregning tilplantede arealet med nye stiklinger i juni 2011.

Erik Viktor anslår, at han har tabt omkring 80.000 kroner på poplerne, og egentlig har han mest lyst til at pløje de seks hektar ned, men et igangværende opgør med leverandøren gør, at han vil lade poplerne stå som bevismateriale.

- De har tilbudt mig en erstatning på 20.000 kroner eller få omplantet for 30.000 kroner, for at jeg skal holde kæft om sagen, udbryder Erik Viktor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men han vil gerne have sagen omtalt, for at andre ikke skal havne i samme situation.

Dårlig spiring

Leverandøren af poplerne er firmaet Forstmiljø, og her erkender direktør Jens Stenhøj Jørgensen, at der har været nogle problemer hos Erik Viktor.

- Fra en leverandør fik vi en del af stiklinger med dårlig vitalitet. Disse stiklinger var lavet til en pileplantemaskine, og det gav en dårlig spiring. Vi opdagede selv problemet og kunne heldigvis spore de fleste kunder, der havde fået disse, forklarer Jens Stenhøj Jørgensen og uddyber:

- Derfor omplantede vi i alt 100 hektar poppel hos vore kunder i 2011 uden beregning, og vi har ikke haft problemer med de nye beplantninger undtagen hos Erik Viktor, hvor blandt andet manglende renholdning har begrænset poplernes vækst, forklarer han og tilføjer, at Forstmiljø har indgået forlig med Erik Viktor.

En ekstern sælger hos Forstmiljø har stået for aftalen med Erik Viktor, og ifølge Jens Stenhøj Jørgensen fastholder sælgeren, at der er blevet rådgivet om renhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har så påtaget os pr. kulance at betale Erik Viktor en kompensation, for at alle parter kan komme videre.

Ydermere forklarer Jens Stenhøj Jørgensen, at Forstmiljø giver klare retningslinjer for dyrkning af poppel på agerjord:

- Der skal være 100 procent rent i 100 dage, og så skal der køres mellem rækkerne for at holde jorden sort, indtil man ikke kan komme igennem på grund af træernes vækst. Samtidigt anbefaler vi i dag, at man laver et falsk såbed, inden der skal plantes, og det anbefalede vi også dengang, siger han.

Fantastisk vækst

Jens Stenhøj Jørgensen henviser desuden til andre og mere tilfredse kunder, der fik plantet om i 2011 med det samme materiale som hos Erik Viktor. En af dem er Poul Skovbøll Jensen, der sammen med sin søn Ole driver I/S Skovbøll Jensen ved Aars.

- Vi fik omplantet 15 hektar med poppel i juli 2011 af Forstmiljø, fordi der var problemer med den oprindelige beplantning. Og senere, i maj 2012, fik vi yderligere 37 hektar med poppel. Begge beplantninger vokser fantastisk godt, og vi har fået en god service af Forstmiljø, fortæller Poul Skovby Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I efteråret 2012 nåede de yngste popler ifølge Poul Skovbøll Jensen en højde på over 2,5 meter, mens de popler, der blev plantet i 2011, er endnu højere.

- Men for at få god vækst i poplerne er renholdningen alfa og omega, fastslår han.