I løbet af den seneste uges tid har der været spredte bekymringer i dele af Asien om, hvor sikkert det er at spise mejeriprodukter fra New Zealand. Det skriver Dairyreporter.com. Bekymringen går på, at der fundet lave niveauer af DCD i prøver fra nogle mejeriprodukterne.

DCD er et kemikalie, som newzealænderne sprøjter ud på deres græsmarker for at undgå udvaskning af nitrat til floder og søer. DCD er aldrig blevet anset som en risiko for fødevaresikkerheden, og der findes ikke nogen international standard for, hvor meget DCD, der må være i fødevarer. En række lande, herunder Kina og Malaysia, har nu øget antallet af kontroller med newzealandske mejeriprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rabobank: For tidligt at spå om påvirkning af eksport

- Det er vanskeligt at spå om, hvordan dette vil påvirke den newzalandske mejeriindustri. Både Fonterra og New Zealands regering arbejder hårdt på at begrænse skaden, siger analytiker Kevin Bellamy fra Rabobank til Dairyreporter.com og påpeger, at de (Fonterra og New Zealands regering, red.) har sendt en masse information omkring DCD til blandt andet Kina, hvor de fortæller, at DCD er et harmløst produkt.

Theo Spierings, administrerende direktør hos Fonterra, understreger i et andet interview med Dairyreporter.com, at forbrugerne kan være sikre på, at deres produkter er sikre. Han påpeger endvidere, at det er meget små mængder, som er fundet, og i alle tilfælde under europæiske grænseværdier. 

Gødningsfirmaer har suspenderet salget

Dairyreporter.com beretter desuden, at de to største newzealandske gødningsfirmaer, Ravensdown og Ballance Agri-Nutrients, har suspendret alt salg af DCD, som står for dicyandiamid. 

- Selvom DCD var en lovende mulighed for at reducere nitratudvaskningen, så er det absolut vigtigt at New Zealand beholder sit handelsrygte. Den frivillige suspendering af salget af DCD er en ansvarlig tilgang, når der nu ikke findes nogen internationalt accepteret grænseværdi for DCD-rester i fødevarer, siger Fonterras kommunikationschef Todd Muller til Dairyreporter.com.