Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Alnarp har gennem de senere år studeret industrihamp til bioenergiformål i form af fast brændsel, biogas samt bioethanol.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge Landbrugsinfo viste de svenske forsøg, hampplanten kan konkurrere med de fleste energiafgrøder og giver derudover højere eller tilsvarende energiudbytte pr. hektar til fast brændsel og biogas end andre bioenergiafgrøder.

Udover de energimæssige fordele har hamp også fordele i form af lille behov for pesticider, god konkurrenceevne overfor ukrudt og en god forfrugtsværdi.

Forbedringer med hensyn til at opnå højt biomasseudbytte vil styrke hampeplantens position overfor majs og sukkerroer til biogas og over for flerårige energiafgrøder til biobrændselsformål.

Energiudbytte over middel

De svenske forsøg har endvidere vist, at nettoenergiudbyttet pr. hektar hamp høstet i september til oktober måned er over middel til de fleste energiformål.

Højeste udbytte blev opnået, hvor hampen blev høstet grøn til biogasproduktion i september til oktober og målt til 14,4 tons tørstof pr. hektar og et energiudbytte på 296 GJ.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ved høst i efteråret høstes hampen som grøn biomasse (med 60-75 pct. TS) med højeste indhold af letfordøjelige kulhydrater, som netop er egnet til biogas.

Metanudbyttet er dog kun ca. 47 procent af energiudbyttet, 139 GJ. Høsten kan foregå ved finsnitning efter forudgående skårlægning.

Ved høst i tidligt forår fra februar til først i april, kan hampen høstes tør ved cirka 15 procent vand til brug som fast brændsel frem for biogas på grund af et højere indhold af ufordøjelige kulhydrater.