Abonnementsartikel

Texas tæller traditionelt ikke blandt de største mælkeproducenter i USA og ligger kun på en syvendeplads med hensyn til den samlede producerede mælkemængde. Men landmændene har i de seneste ti år sat en pæn vækst

Antallet af køer i Texas er i de seneste ti år steget fra 348.000 til 423.000. Det skriver Benedict Rodens, tysk freelancejournalist, i den nyeste udgave af Bovilogisk, der udkommer den 17. juni.

Flere og flere investeringsvillige landmænd beslutter sig for at slå sig ned i tyndt befolkede stater som Arizona, New Mexico og det vestlige Texas. Det er blevet vanskeligere at bygge nye store anlæg i stater som Californien og Wisconsin på grund af det store antal malkestalde, der allerede er i de stater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vokseværk i Texas

Også i Texas sker der strukturelle ændringer. I 1999 var der således 1.160 bedrifter med en gennemsnitlig besætningsstørrelse på 300 køer, mens der i dag kun er 600 bedrifter med en gennemsnitlig besætningsstørrelse på 700 køer og en gennemsnitlig ydelse på omkring 9.500 liter mælk pr. ko pr. år. Det vil sige, at antallet af landbrugsbedrifter er halveret, og størrelsen af besætningerne er mere end fordoblet.

Især i de traditionelle mælkeproduktionsregioner i Central- og Østtexas var afviklingen af kvægbedrifter særligt stor. Ikke desto mindre er Erath-amtet, som ligger centralt i Texas, stadig den stærkeste region i cowboyernes land med hensyn til mælkeproduktion.  

Men de efterfølgende mælkepionerer bosætter sig nu snarere i det såkaldte Panhandle-område i den nord-vestlige spids af Texas. Regionen har en fattigere befolkning, klimaet er tørt, og dyrkningsområderne i Kansas og Colorado er i nabolaget. For de mange investeringsvillige mælkeproducenter er det ideelle betingelser for opførelse af nye, store malkekvægsbedrifter.

Fra Østtyskland til USA

Fra Sachsen-Anhalt til Texas Clemens Kuiper har en bedrift i den klassiske zone i midten af de sydlige stater. På trods af, at han kun er 37 år, er hans historie allerede fuld af afslutninger og nye begyndelser. I 1993 begyndte han som medarbejder på en østtysk bedrift. I 1998 etablerede han sit eget gårdmejeri i nærheden af Zeitz, Sachsen-Anhalt.

- Jeg begyndte med 24 køer. Til sidst var der 240 køer i besætningen, fortæller Clemens Kuiper.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På jagt efter nye udfordringer endte han i 2006 i Texas. Mulighederne i den amerikanske stat imponerede ham meget, og efter indledende drøftelser med bankerne traf han en beslutning med vidtrækkende konsekvenser for sig selv. Han solgte sin bedrift i Tyskland og flyttede med sin familie til USA.

Hurtig godkendelse

Hvorfor er du udvandret til Texas?

- Først og fremmest, fordi der ikke er nogen kvote, og jeg har mulighed for at tage store skridt fremad driftsmæssigt, siger Clemens Kuiper og tilføjer:

- Også bureaukratiet er anderledes her: Godkendelsen til at udvide min besætning fra 600 til 900 kvieopdræt fik jeg efter 14 dage.

Læs mere om Clemens Kuipers bedrift i det nyeste nummer af Bovilogisk, der udkommer fredag den 17. juni. Der kan bestilles abonnement på www.bovilogisk.dk eller 7620 7970.