Riskoen for forstoppelse og giftig mugdannelse i blandingsanlægget er særlig stor i de første par måneder efter høs.

Nyt dysefilter skulle afhjælpe problemet, som de fleste landmænd kender: Blandingsanlægget gør knuder, og det sker altid på det mest ubelejlige tidspunkt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når der males korn - og især relativt nyhøstet korn - udvikles der varme og fugt. En cocktail, der i bogstaveligste forstand kan være giftig i et foderblandingsanlæg. Når dele af det formalede korn sætter sig i anlægget som "melklister", skabes ideelle forhold for dannelse af mug, som kan være den rene gift i foderblandingen.

Hidtil har man afhjulpet problemet ved at anbringe et dysefilter et sted på anlægget. Ved at danne undertryk suges luft og fugt op gennem et filter i et rør. Det snavs og støv, der følger med, sætter sig på filteret, og for at komme af med det, sendes et "skud" kraftig trykluft den modsatte vej gennem filteret.

- Det voldsomme tryk gør, at mange må slukke for filteret, før blandingsprocessen er helt færdig for ikke at få fejl i de sidste vejeprocesser, forklarer Herman Rasmussen, HR Maskiner, Øster Assels på Mors.

- Derved øges risikoen for, at anlægget får forstoppelse. Det bliver heller ikke renset igennem, efter at blandingsprocessen er færdig.

Herman Rasmussen har specialiseret sig i salg og service af maskiner til foderfremstilling, men kan ikke dy sig for selv at tænke og udvikle forbedringer ind i det, han arbejder med.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dobbeltfilter letter trykket

Systemet med det ene filter fungerer ganske udmærket i mange tilfælde, men da Herman Rasmussen også kunne konstatere, at det ikke altid var tilfældet, satte han sig for at udvikle et nyt. Ved at skele til de anlæg, der anvendes i større industrier, for eksempel træindustrien, hvor der anvendes dysefiltre med helt op til 16 filtre pr. enhed, har han konstrueret et selvrensende dysefilter til møllerianlæg med dobbeltfilter-system.

- Fordelen ved det nye dobbeltfilter er, at filtrene renser skiftevis, så der stadig er sug på det ene filter, når det andet renses. Det giver en meget lille trykpåvirkning af anlægget, så det kan arbejde under hele blandingsprocessen - og efter, forklarer Herman Rasmussen.

Via et kontrolpanel kan man indstille frekvensen af skydningen, og ligeledes kan man bestemme, hvor mange gange, der skal efterrenses, når ventilatoren stopper, så filtrene er klar til næste blanding. Herman Rasmussen forklarer:

- Ventilatoren suger jo hele tiden. Men når den er stoppet, kan der "skydes" uden modtryk fra ventilatoren, og det giver en effektiv rensning af filtrene.

Dobbeltfilteret giver et større og mere effektivt filterareal. Alligevel kræver enheden mindre plads i højden til montering, da filtrene er kortere i længden. Skudtanken med de to ventiler specialfremstilles i Italien. Ventilatoren kan anbringes andre steder end på toppen, hvilket gør det lettere at finde en løsning under vanskelige pladsforhold.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et irritationsmoment ved de traditionelle filteranlæg er støv og snavs, der skydes ud gennem alle samlinger på grund af det voldsomme lufttryk, og de er umulige at holde tætte. Også dette problem er afhjulpet i dette anlæg - simpelthen fordi trykket er mindre. Skal der skiftes filtre, foregår det nemt gennem en let aftagelig inspektionslem foran på filteranlægget.

Fungerer efter hensigten

Landmand Hans Larsen, Nautrup i Salling, fik opstillet et af de nyudviklede filteranlæg en måneds tid før, høsten gik i gang.

- Problemet med fugt og tilklistring er allerstørst lige nu med det nyhøstede korn. Filteranlægget suger fugten helt inde fra blandingskarret gennem en ti meter lang snegl og gennem en fem meter høj elevator, hvilket er en lang transportvej for foderet, forklarer Hans Larsen.

- Men det fungerer efter hensigten, konstaterer han - faktisk så godt, at jeg har fået opstillet et anlæg mere, tilføjer han.