Pr. 1. marts 2010 tilbyder John Deere "StarFire Mobil-RTK" som et supplement til John Deeres nuværende radiobaserede RTK-løsning i Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nye Mobil-RTK kører via GPRS mobilnettet, og det vil ifølge Nellemann Agro, den danske John Deere importør, tilbydes sideløbende med et nuværende radiobaserede system.

- Danmark er som bekendt rimelig godt dækket ind rent mobilsignalmæssigt, så mange vil kunne drage nytte af den mobile RTK løsning. Men der er egne af Danmark, hvor mobildækningen er for dårlig til helt sikkert at kunne udnytte denne teknik. Derfor tilbyder vi begge løsninger, siger Torben Nielsen, produktchef hos Nellemann Agro A/S.

Nøjagtigheden af StarFire Mobil-RTK er plus/minus to centimeter på Sigma 2 niveau, hvilket vil sige, at 95 procent af de målte data vil falde inden for de to centimeters nøjagtighed. Det er standardmåden at fastlægge præcisionen på.

Det nye RTK-system købes som et tillæg til et SF2 autostyringssystem. Helt præcist betaler brugeren et engangsbeløb for et mobilmodem, samtidig med at brugeren betaler et beløb for at aktivere systemet. Herefter er der en årlig afgift for korrektionssignalet og datatrafikken mellem anlæggets mobilmodem og den centrale server, hvor korrektionssignalet modtages fra.

Prisen for det nye system bliver ifølge Nellemann Agro 13.320 kroner. Den årlige licens for signalet bestiller man som bruger via en fax-formular og kreditkortbetaling - på samme måde som SF2-signalet bliver administreret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og netop SF2-signalet spiller ind i det nye Mobil-RTK. Hvis der kommer udfald på GPRS-forbindelsen, vil systemet automatisk "falde tilbage" på SF2-signalet, så man stadig opretholder en nøjagtighed på marken på 10 centimeters nøjagtighed i stedet for at køre videre på et signal med langt lavere nøjagtighed.

- Med dette system skiller vi os klart ud fra de andre udbydere af mobilt RTK på det danske marked, siger Torben Nielsen.

Sektionsafblædning på fremmede sprøjter

John Deere udbygger også mulighederne på andre områder, når det gælder GPS. Hidtil har det kun været muligt at bruge GPS-signalet fra John Deere til at styre virksomhedens egne sprøjter med automatisk sektionsafblænding.

Men nu er der åbnet op for, at samtlige Isobus-kompatible sprøjter på markedet med sektionsafblænding kan styres med John Deeres signal. Systemet hedder Sprayer Pro Universal.

Samme koncept introducerer John Deere også til Isobus-spredere og Isobus-såmaskiner, hvilket åbner mange nye døre for nuværende John Deere kunder. De har hidtil været afhængige af at spænde John Deere-redskaber bag på traktoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

John Deere er ligeledes klar med et nyt system kaldet "iSteer". Systemet findes i to udgaver og er beregnet til redskaber med hydraulisk sideforskydning og plov med hydraulisk regulering af furebredden.

- Som et af få udvalgte lande har vi i Danmark muligheden for at udbyde iSteer. Gældende for begge udgaver er, at det ikke er traktoren, der styres, men derimod redskabet.

- Til pløjning betyder det, at traktoren skal styres manuelt, mens GPS-signalet styrer furebredden. For redskaber med sideforskydelig bæreramme eller redskaber med styrbar trækstang gælder det ligeledes, at traktoren styres manuelt, mens sideforskydningen af redskabet foregår ud fra GPS-signalet, lyder det fra Torben Nielsen.