Der skal opføres et vildsvinehegn langs den dansk-tyske grænse, som Maskinbladet tidligere i dag kunne oplyse. Det har et flertal i Folketinget bestående af regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet i dag under 3. behandlingen af lovforslaget om et vildsvinehegn langs den dansk-tyske landegrænse. Der blev også vedtaget højere bøder for handlinger, som fremkalder fare for spredning af afrikansk svinepest, eksempelvis manglende rengøring af dyretransporter.

Lovforslagene er begge fremsat som opfølgning på den aftale om styrket indsats mod afrikansk svinepest, som regeringen og Dansk Folkeparti indgik i marts måned. Det skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ministeren på området er i denne sag af samme opfattelse som sin forgænger.

- Hvis afrikansk svinepest når til Danmark, må vi regne med, at en eksport på 11 mia. kroner årligt lukker øjeblikkeligt. Derfor gør vi alt, hvad vi kan for at forhindre det - blandt andet ved at gå efter vildsvin i Danmark, så vi minimerer risikoen for, at de får afrikansk svinepest. Vildsvinehegnet er med til at forhindre, at der løbende kommer nye vildsvin til Danmark fra Tyskland, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Jagt om natten

Den danske svinebranche eksporterede i 2016 for ca. 30 mia. kr., heraf 19 mia. til EU-lande og 11 mia. til lande uden for EU. Ved udbrud af afrikansk svinepest lukker svineeksporten ned til lande uden for EU. Derfor har regeringen og Dansk Folkeparti indgået en aftale om en række initiativer, der skal forebygge, at afrikansk svinepest kommer til Danmark.

- Hegnet står langt fra alene. Vi har også indført nye jagtmuligheder for vildsvin døgnet rundt og bekæmper dem målrettet på statens arealer samtidig med, at vi har en informationskampagne om smitterisiko fra madaffald. Regeringen lægger også massivt pres på EU for at få sat gang i en fælleseuropæisk indsats. Så vi bruger hele paletten, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i en pressemeddelelse.

Vedtagelsen af lovforslaget om vildsvinehegnet betyder, at der kan gives tilladelse til opførelse af vildsvinehegn, der skal gå langs den ca. 70 km lange grænsestrækning, når der er gennemført de fornødne undersøgelser af natur-, miljø- og kulturforhold. Tilladelsen forventes at foreligge i efteråret 2018.