2,3 procent af de 56,8 milliarder euro, EU udbetalte til europæiske landmænd i 2010 var behæftet med uregelmæssigheder, anslår EU’s egne revisorer i den årlige gennemgang af EU’s regnskabsbøger.

Det er særligt i udbetaling af landdistriktsmidlerne, at EU’s regnedrenge hæver pegefingeren, mens de direkte betalinger, der udgør knap 40 milliarder euro, var mindre problematiske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landmænd anmelder for store arealer

Den mest almindelige fejl er, at EU-landmændene ”kommer til” at anmelde for store arealer, når der skal beregnes hektarstøtte.

- Det er sjovt, som det aldrig går den anden vej, siger medlem af EU-parlamentets budgetkontroludvalg Søren Søndergaard fra Folkebevægelsen mod EU, efter rapporten blev præsenteret for udvalget.

Grækenland, Rumænien og Spanien fremhæves for at være særligt dårlige til at kontrollere, hvad der rent faktisk er på de støtteberettigede arealer. Her blev der fundet eksempler på, at skove og bjergsider blev opgivet som permanente græsarealer og støttet som sådan foregik. 

Revisionsretten opfordrer Kommissionen til at gøre det obligatorisk at bruge luftfotos for at sikre sig, at der ikke bliver udbetalt penge til områder, hvor der ikke er nogen landbrugsaktivitet. Ligesom de også vil have bedre kontrol med de inspektioner, der bliver udført af medlemslandene.

EU-støtte til formålsløs smør-rejse

Blandt de mere kulørte eksempler fra rapporten er en sag om fødevarehjælp til Europas mest udsatte, hvor store mængder smør blev kørt fra et sted i Tyskland til grænsen og hjem igen med EU-støtte i halen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mens en fransk sukkerproducent fik støtte til lukning af sin produktion baseret på en kapacitet, som lå mere en tredjedel over, hvad han nogensinde havde produceret.

Men fejlprocenten på landbrugsområdet er dog intet at regne imod, hvad der er af problemer i EU’s såkaldte samhørighedspolitik, hvor 7,7 procent af det 40,6 milliarder store budget vurderes til at være behæftet med fejl. Her af skulle en tredjedel slet ikke have været udbetalt fra EU-kasserne.

EU-Kommissære Algirdas Semeta fremhæver i dag særligt Italien og Spanien som lande, der har svært ved at administrere EU-midlerne efter bogen. Men også Tjekkiet og Storbritannien får kritik.