Bestanden af ulve i Danmark bliver kun større de kommende år. Sådan lyder konklusionen i en ny rapport fra Aarhus Universitet. Det skriver Fyens Stiftstidende.

I rapporten står der også, at der lige nu er tre voksne ulve i Jylland, et ulvepar i Vestjylland med et kuld ulvehvalpe og en omstrejfende ulv i Nordjylland.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Flere steder i landet er der gennem de seneste måneder kommet meldinger om dræbte dyr, hvor mistanken er faldet på ulven.

Senest stod landmand Holger Møller Ettrup, der er landmand ved Løgstør, frem på TV2-Østjylland, og fortalte, at han tre gange havde oplevet, at ulven havde angrebet hans dyr.

- Vi skal have lov til at bortskyde dem, lige så snart de kommer i nærheden af beboelse, siger Holger Møller Ettrup til TV2-Østjylland.

Som det ser ud nu er ulven beskyttet af et EU-direktiv.

Han synes også, at den kompensation, landmændene kan modtage efter et ulveangreb er alt for lille.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er latterlige beløb, jeg griner faktisk af det. Det er så lille, at det dækker hverken halv eller helt værdien af de dyr, der blev taget. Det er helt hen i skoven, siger han til tv-stationen.

L&F bakker op

Ved Landbrug og Fødevarer er formand, Martin Merrild, enig i, at reglerne bør ændres.

- Reglerne for, hvornår man må skyde en ulv, er i dag alt for upræcise. Politikerne bør derfor lave retningslinjer, der sikrer, at landmænd, som oplever igangværende eller nært forestående angreb på husdyr, kan handle i nødværge uden forudgående tilladelse. De skal kunne beskytte deres dyr ved at dræbe den eller de angribende og truende ulve, siger Martin Merrild, der er formand for Landbrug og Fødevarer, til TV2-Østjylland.

Politisk har landbrug- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) foreslået, at der på EU-plan bliver lagt en strategi på området.

- Vi ser på muligheden for at samle de lande i EU, der har problemer med ulve, så vi sammen kan påvirke EU-Kommissionen til at se på, om der er behov for justering i selve reguleringen af ulve, sagde Esben Lunde Larsen til TV2.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hegn op

Danmarks Naturfredningsforening er uenig i, at ulven bør reguleres. I stedet for kan ulvens færden styres ved hjælp af indhegninger.

- Man skal se på muligheden for at udvide områder med tilskud til hegning og måske give tilskud til vogterhunde. På den måde kan man komme på forkant og reducere risikoen for angreb på husdyr, siger biolog Bo Håkansson til Fyens Stiftstidende.

Biologen henviser i den forbindelse til den tyske delstat Sachsen, hvor man med hegn har haft gode erfaringer med at nedbringe antallet af ulveangreb.

I Bæredygtigt Landbrug mener formand, Flemming Fuglede Jørgensen, at hvis hegn skal bruges må det være med omvendt fortegn.

- Det kan ikke være rigtigt, at os, der lever på landet, skal indhegnes. Hvis man vil have ulven, så er det ulven, der må hegnes ind, siger formanden til Fyens Stiftstidende, og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Dyreetisk er det forfærdeligt, når ulven går til angreb på vores husdyr. Men også for os, der bor på landet, er det uacceptabelt, at vi og vores børn og børnebørn skal gå rundt og frygte ulven, siger Flemming Fuglede Jørgensen.