Gennem otte år fik 36-årige Bettina Kristensen for lav løn og ingen pension som fleksjobber hos en fynsk svineproducent. Men efter en faglig sag har hendes fagforening, 3F Nordhøjfyn, nu skaffet kvinden 230.000 kroner i erstatning, som landmanden skal betale.

Ifølge 3F har landmanden brugt hende som billig arbejdskraft og har ikke villet tage hensyn til hendes nedsatte arbejdsevne som fleksjobber til trods for, at han har fået refunderet en meget stor del af hendes løn fra det offentlige.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er simpelthen for ringe af arbejdsgiveren, siger faglig sekretær i 3F, Irene Christensen.

Ansvar for søerne

Bettina Kristensen lider af en øjensygdom og har blot omkring 20 procent af sit syn på begge øjne i behold. Men 3F'eren vil gerne gøre en indsats på arbejdsmarkedet og begyndte i 2004 i fleksjob hos den fynske svineavler.

I begyndelsen stod hun blandt andet for at vaske stalde, inseminere grise og samle sten samt luge roer i marken. Men senere fik hun efterhånden ansvaret for at styre farestalden med 380 søer.

- Jeg var glad for at passe grisene og tog undervisning i at passe besætningen bedre, så min arbejdsgiver kunne avle flere grise, siger Bettina Kristensen til 3F's fagblad.

Et løntjek i efteråret 2011 viste, at hun slet ikke havde fået pension siden 2004, ligesom hun havde fået lavere løn end den, overenskomsten sikrer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er rigtig mange penge. Jeg blev meget overrasket. Jeg har ikke tænkt over at være blevet snydt, før jeg fik en orientering i 3F. Jeg regnede med, at når man er ansat via det offentlige, så har de styr på lønningerne, siger Bettina Kristensen.

Hendes tidligere arbejdsgiver, Robert Johansen, har ifølge 3F ingen kommentarer til sagen.