Direkte såning bliver mere og mere udbredt af mange forskellige rigtig gode grunde. Men det kan være svært at beslutte sig for hvilken såmaskine, der er bedst til formålet.

- Producenten Weaving har nu et meget stort udvalg af direkte GD såmaskiner, der dækker alle behov lige fra de mindre fritidsbrug til de helt store, professionelle landbrug. Det gælder både med hensyn til arbejdsbredder, udstyr og priser, siger Jens M. Sørensen, JMS Trading Denmark, importør af Weaving.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alle GD såmaskiner har de velkendte og godt gennemprøvede skråtstillede dobbelte skiveskær.

- De kan så helt uden at efterlade andet end en smal streg i jordens overflade. Det betyder, at der sker meget lidt eller ingen fremspiring af ukrudt som følge af såningen. Skærtrykket er også højt nok til at kunne så både i stub og direkte i en stående efterafgrøde, fortæller Jens M. Sørensen.

Til de mindre landbrug

- Mange har den opfattelse, at direkte såning kun er noget, der kan praktiseres på de større og helt store landbrug. Men det er ikke korrekt. For vi har lige lanceret en såmaskine med en arbejdsbredde på 2,25 meter, siger importøren.

Det er en helt igennem mekanisk bokssåmaskine, som kun har hydraulik til løft og sænk. Men den har som de større enheder plads til både såsæd og gødning i beholderen. Det vil sige, at den kan placere gødning, hvor det er ønsket til eksempelvis vårkorn eller vinterraps.

- Næste størrelse er vores tre meters Weaving GD såmaskine, som er liftophængt. Den kan fås med en stor beholder kun til udsæd eller en delt beholder, så den kan placere gødning samtidig med såningen. Desuden kan den opbygges med forskelligt udstyr alt efter behov. Det kan eksempelvis være udstyr til at sprede sneglepiller og frøudstyr, fortæller Jens M. Sørensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Til de helt store landbrug

Såmaskinerne kan bruges til de store og helt store landbrug, der har brug for en høj kapacitet i forhold til arealet kan vælge mellem seks forskellige arbejdsbredder fra 4,00 til 9,00 meter. Dermed kan selv de største brug få en såmaskine, der kan klare behovet for høj kapacitet.

Med en optimal fart ved såning af korn på seks-otte kilometer i timen er der en høj kapacitet uden at lave synlige spor i markerne. Ved mindre frø som eksempelvis raps, der sås øverligt, kan farten sættes yderligere op uden at lave spor. Det betyder, at ukrudtet ikke provokeres til at spire.

Alle de større bugserede Weaving GD såmaskiner kan opbygges, så de i samme overkørsel kan så eksempelvis korn, gødning, efterafgrøde og sprede sneglegift.

- Det kan også lade sig gøre at så korn, der blandes med frø fra en særskilt frøsåkasse, øverligt i hver anden række samtidig med, at der placeres gødning dybere med de resterende rækker. Hvis der er monteret en frøsåkasse kan der desuden spredes sneglepiller i samme overkørsel. De i alt maksimalt fire beholdere med fire udmadere kan også kombineres på andre måder alt efter behov ved den aktuelle såning, fortæller Jens M. Sørensen.

- Kunne man godt tænke sig at se Weaving GD maskinen i egen jord, kører vi i år ud med en ny seks meter maskine. Her vil man kunne se maskinen i aktion i egen jord og derigennem se om så teknikken passer til ens temperament. Klaus Holt er vores nye mand og skal fremadrettet stå for både fremvisning og salg af maskinerne, fortæller Jens M. Sørensen.