Sidste år i marts blev 214 hektar tidligere landbrugsjord ved Gyldensteen Strand på det nordlige Fyn oversvømmet med havvand for at etablere en lagune.

De to første somre har miljøet i lagunen været domineret af alger og muslinger, der har levet godt af næringsstofferne i jorden. Men efter denne sommer er hovedparten af dem forsvundet, hvilket kan være med til at skabe bedre vilkår for det øvrige plante- og dyreliv. Det skriver magasinet Ny Viden fra Syddansk Universitet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mindre påvirkning

De 214 hektar, der blev oversvømmet har været drevet som konventionel landbrugsjord i 140 år. De første år levede alger og muslinger godt af de mange næringsstoffer, som landbrugsdriften havde efterladt i jorden, og biologerne fra Syddansk Universitet havde ifølge Ny Viden forventet, at der ville gå seks til otte år, før dyre- og planteliv i lagunen var normaliseret, og alger og muslinger forsvundet.

Men nu tyder alting på, at det kun har taget lidt over et år. En af forklaringerne kunne være, at den kolde sommer har medført vanskelige vækstforhold for algerne. Men en anden forklaring kunne også være, at at de mange næringsstoffer i jorden tilsyneladende ikke har påvirket miljøet i lagunen så meget som det var forventet.

- Det er nærliggende at tro, at de mest letomsættelige næringsstoffer i overfladejorden blev frigivet det første år efter oversvømmelsen. Det er i så fald en hurtigere frivigelse end forventet. Og resten ser ud til at være hårdt bundet i jorden, så de frigives meget langsomt og derfor ikke rigtig påvirker miljøet, siger postdoc ved SDU Thomas Bruun Valdemarsen til magasinet Ny Viden.