Forud for det forestående kommunal- og regionsrådsvalg har mere end 1.400 kandidater, ifølge Økologisk Landsforening, tilkendegivet deres ambitioner for økologi i de offentlige køkkener, i erhvervsudvikling og andre områder på foreningens kampagne-hjemmeside Økovalg2017. Her kan vælgerne se, hvad kandidaterne i deres kommune mener om økologi, og hvordan de vil bruge økologi til løse kommunale udfordringer.

Økologiske opgaver

Kommunerne står med mange opgaver, som økologisk landbrug kan hjælpe med at løse, lyder det fra Økologisk Landsforening. Ifølge foreningen gælder det beskyttelse af grundvand, pleje af naturarealer og forbedring af måltidstilbud i kommunens køkkener. Næsten en tredjedel af landets kommuner har i de senere år anvendt økologiske omlægningstjek til konventionelle landmænd som et led i deres politik for blandt andet beskyttelse af drikkevandet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et tilsvarende antal kommuner arbejder med mål for 30-90 procent økologiske fødevarer i køkkenerne og uddannelse om økologi i skolerne. Samtidig har kommunerne mange af de nærringsstofressourcer (organisk affald), som økologerne har behov for til deres marker.

Grønnere europæisk landbrug

Forberedelserne er i gang til den næste periode for EU's fælles landbrugspolitik (CAP), som skal træde i kraft i 2021. En grønnere profil af det europæiske landbrug står højt på dagsorden, og økologisk landbrug er naturligvis en vigtig faktor i den henseende, skriver Økologisk Landsforening. Udformningen af EU's landbrugspolitik påvirker i høj grad de fremtidige udviklingsmuligheder og udviklingshastigheden for økologisk landbrug.

Derfor er EU's CAP også på dagsorden som et af de politiske møder på Økologi-Kongressen, som finder sted i Kolding den 29. - 30. november. Oplægsholderne er Sybille Kyed, landbrugspolitisk chef i Økologisk Landsforening og Niels Lindberg Madsen, der er EU-politisk chef i Landbrug & Fødevarer.

På Økologi-Kongressens første dag vil Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening, dele aktuelle erfaringer med mobiliseringen af de mange kandidater, og hvad det kan blive til med 1.400 nye ambassadører lokalt, mens Tina Unger, der er programleder for fødevarer, erhverv og bæredygtighed i Lejre Kommune, deler erfaringer og læring fra arbejdet med involvering og samarbejde med landmænd og virksomheder lokalt.