Med to nye løsninger, Geo Spread og Geo Control, gør Kverneland sit til at reducere overlap under spredning af gødning. De to systemer kan i samarbejde henholdsvis starte og stoppe hver spredetallerken individuelt og eksempelvis ændre doseringen, hvis der registreres et overlap med maskinen. Desuden kan udkastpunktet på hver spredetallerken ændres, hvilket betyder ændringer i arbejdsbredden af maskinen.

Geo Control kan fungere på alle Accord Exacta TL-modeller, når blot de er udstyret med IsoMatch Tellus-terminalen eller en hvilken som helst Isobus-terminal med overlap kontrol. Systemet kan frakoble hver spredetallerken individuelt, ændre doseringen automatisk og lave markkort, som kan udlæses til en pc.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Med Geo Control installeret vil sprederen helt automatisk stoppe, når man når til forageren, da systemet automatisk stopper sprederen for at undgå overlap.

Geo Spread er en slags forfinet version af Geo Control og er et tilvalg, som kan vælges ved bestilling af nye TL spredere fra fabrikken.

- På TL-sprederen har vi en række funktioner, der styres via el-motorer - og som kan styres fra kabinen, forklarer Henrik Thomsen, produktansvarlig hos Kverneland Group Danmark.

- Blandt andet kan vi justere udkastningspunktet elektronisk på hver spredetallerken, og vi kan ændre doseringen. Ved at lade Geo Spread håndtere alle disse funktioner kan systemet selv regulere arbejdsbredden trinløst og samtidig reducere eller øge mængden at gødning. Det sker helt automatisk ud fra registreringer via GPS, der fortæller systemet, hvor der i forvejen er spredt gødning, fortæller han.

Geo Spread sænker ikke omdrejningerne på spredetallerkenerne under arbejdet. Det skyldes et særligt accelerationskammer hvorfra gødningen bliver udledt til spredetallerkenerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Den manøvre giver ifølge Kverneland et spredebillede, som ikke forringes ved ændring af arbejdsbredden, idet omdrejningerne på tallerknerne fastholdes.

Løsningerne reducerer med andre ord overlappet af gødning på marken væsentligt - helt uden chaufføren behøver foretage sig noget. Og det på trods af, at maskinen stadig drives traditionelt via en pto-aksel

Samme løsning har Kverneland også lanceret i programmet af sprøjter. Her kaldes systemet Geo Spray og er i bund og grund det, man i sprøjteverdenen i daglig tale kalder automatisk sektionsafblædning, hvor sprøjten automatisk lukker for de sektioner, der bevæger sig over allerede sprøjtede arealer - eller lukker helt af i foragre. Alt sammen styret via GPS-signaler.