Det er egentlig såre simpelt for en landmand at søge efter en ny fodermester, eller for en elev eller landbrugsuddannet at lede efter ønskejobbet.

På Danmarks største jobportal inden for landbruget, Jobstafetten.dk, gælder det bare om at sætte nogle flueben og komme med lidt supplerende, skriftlige oplysninger. Så sørger teknikken bag Jobstafetten for, at arbejdsgiver og arbejdstager finder frem til hinanden og – forhåbentlig – får et godt og langt samarbejde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men stafetten får ikke lov til at vandre mellem chefer og mulige ansatte uden videre, for LandboUngdoms konsulenter på de regionale kontorer holder øje med, at kvaliteten af både stillinger og ansøgere er i orden.

- Vi er inde og kigge alle de profiler igennem, som jobsøgerne lægger op på siden, og vi skal godkende dem, inden de kommer online. Samtidig holder vi også øje med de annoncer, som arbejdsgiverne lægger op. De bliver læst igennem, og hvis noget skriger til himlen, tager vi fat i annoncøren for at få rettet det, siger ungdomskonsulent Christina Bentzen fra LandboUngdom i Region Århus. Hun giver et eksempel:

- Det kan være en arbejdsgiver, der søger en elev, der kan have ansvaret for 300 køer. Det passer ikke sammen, siger Christina Bentzen. Hendes kollega Jytte Brokholm tilføjer:

- Eller arbejdsgiveren har krydset af i alle felter fra modul et til driftsleder, uden at lægge sig fast på, hvilken ansat, han leder efter. Når en arbejdsgiver skyder med spredehagl på den måde, kan det være for at være sikker på at få nogle ansøgere, men det kan ende med, at ingen søger, fordi de ikke tror, at stillingen passer til dem, siger Jytte Brokholm.

Kvalitet i portalen

Med jævne mellemrum bliver en jobsøgende også rådet til at gøre lidt mere ud af sin profil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er ikke nok at skrive, at man vil være driftsleder, fordi man godt kan lide at passe grise. Det giver ikke ansøgeren et job, og det forringer kvaliteten af den portal, vi driver. Vi skal have nogle ordentlige profiler og annoncer på Jobstafetten for at bibeholde interessen for den. Det nytter ikke, hvis en arbejdsgiver kontakter fem potentielle driftsledere, og det så viser sig, at de alle er 20 år, siger Christina Bentzen.

Jobstafetten.dk har eksisteret i sin elektroniske form i cirka ti år. I 1. kvartal af i år var der på landsplan 428 arbejdsgivere, der havde tegnet abonnement – typisk fordi de havde én eller flere annoncer i systemet – mens der er cirka 800 aktive jobsøgere, som mindst hver 14. dag skal ind og arbejde på siden for at bekræfte, at de stadig søger arbejde.

Så undgår man, at en arbejdsgiver kontakter folk, der allerede er i job.

Gode råd

Når man som arbejdsgiver slår en stilling op på nettet, er der nogle simple grundregler, man skal tage hensyn til, afhængig af, om det er en elev eller fodermester, der bliver søgt efter.

-Opstil nogle klare mål i annoncen og skriv, hvad vedkommende får ansvaret for. For en driftsleders vedkommende kan det være attraktivt, hvis de også får indsigt i økonomien og kommer ind i ”maskinrummet” og ser, hvordan tallene på bundlinjen udvikler sig. Og så sørg for, at retskrivningen er i orden, og at det er stillet pænt op, siger Jytte Brokholm.