Når der køres med store halvbugserde plove, og traktoren kører i furen, er det stort set umuligt at opretholde de optimale træklinjer, som pløjebøgerne foreskriver.

- Det resulterer i, at ploven vil trække mod land, samtidig med at trækket i ploven vil kaste traktorens forhjul ud i det pløjede. For at rette op på det og tvinge ploven til at gå lige efter traktoren, er det nødvendigt at indstille ploven, så trykket på landsiderne øges. Det har desværre den ulempe, at ploven bliver vanskeligere at trække, og dermed stiger forbruget af brændstof. Når der pløjes med et højt tryk på landsiderne, kommer ploven til at gå uroligt, og den bliver vanskelig at styre, når der pløjes i kuperet terræn med sidehæld, siger Peter Baumgärtner fra Lemken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ved at flytte trykket ændres træklinjerne i ploven, og den kommer til at gå frit og mere naturligt efter traktoren.

Peter Baumgärtner, Lemken.

Flytter træklinjen

Med OptiLine flytter Lemken hydraulisk træklinjen i de store halvbugserde plove, så linjerne kommer til at gå fra midt på ploven til midten af traktoren.

- Trykket fra en hydraulikcylinder, som er monteret lige bag drejepunktet, hvor ploven er monteret i traktorens trepunktsophæng, kompenserer for en del af det skæve træk, som ploven laver på traktoren. Ved at flytte trykket ændres træklinjerne i ploven, og den kommer til at gå frit og mere naturligt efter traktoren. Det reducerer sliddet på landsideren og reducerer brændstofforbruget med op til ti procent, siger Peter Baumgärtner.

Med vægtoverføring

Når OptiLine står under tryk, kan der ikke vendes med ploven, og derfor kontrolleres systemet af en terminal i traktoren. Den sørger for, at trykket tages af systemet, når ploven løftes, og at systemet igen kommer under tryk, når ploven er vendt og tilbage i jorden. Systemet arbejder med et tryk på op til 200 bar, og for at have den fornødne fleksibilitet, til at traktoren kan følge markskel og lignende, er der i systemet indskudt en akkumuleringstank.

OptiLine kan monteres på Diamant 11 og 12. Systemet kan fungere sammen med Lemken Traction-assistance, som er et hydraulisk system, der flytter vægt fra ploven og over på traktorens baghjul.