I dag er der cirka 3.000 registrerede økologiske landmænd i Danmark, men det tal stiger hastigt måned for måned. I 2016 kom der over 500 ansøgninger ind om omlægning til økologisk landbrug, og nye tal fra Miljø- og Fødevareministeriet viser, at over 1.100 landmænd vil søge om at omlægge til økologi i 2017. Også hos rådgiverne fra LandboThy oplever de den stigende interesse.

- Vi har i 2016 mærket en stigende interesse i form af, at flere landmænd har ønsket et omlægningstjek. Her gennemgås blandt andet omlægningsprocessen, reglerne og økonomien i produktionen. Den lave konventionelle kornpris medvirker også til en øget interesse for at lægge produktionen om. Derudover er der en del ekstensive arealer i Thyområdet og med mindre dyrehold, hvor det ligger lige til højrebenet, at omlægge til økologi, forklarer Helle Sievertsen, Chefrådgiver Kvæg LandboThy.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologi skaber ringe i vandet

Hun tilføjer, at de hos LandboThy netop har lavet omlægningstjek for 10-12 landmænd.

- Nogle gange breder tingene sig som ringe i vandet, som f.eks. når en svineproducent omlægger 400 søer. Det har medført, at tre andre slagtesvineproducenter også har lagt om, da de skal stå for opfedningen af de økologiske smågrise, fortæller Helle Sievertsen.

Det er ikke kun svineproducenter, der er skiftet til økologisk drift, også en del mælkeproducenter er skiftet.

- Muligheder for at blive økolog er blevet forbedret de seneste år, blandt andet fordi Arla havde åbnet op for flere økologer. Vi har derfor set en klar stigning i antallet af økologiske mælkeproducenter her i Thy, forklarer Helle Sievertsen.

Skal undgå begynderfejl

For at hjælpe de mange nye økologer bedst muligt i gang, tilbød LandboThy et forløb for nye økologer under overskriften, 'Kom godt i gang med økologisk produktion'. Projektet er udviklet hos Seges Økologi. Målet var, at nye økologiske landmænd skulle hjælpes gennem overgangen med størst mulig succes og så gnidningsfrit som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg har blandt andet haft tre lokale mælkeproducenter med i projektet, alle tre er i fuld gang med at lægge om til økologisk produktion. Vi har besøgt etablerede økologer, som fortalte ny omlæggerne om deres udfordringer og opstart. Så vi på den måde kan dele viden og erfaringer, så de nye økologer kan undgå opstartsproblemer, fortæller Helle Sievertsen.

Tilbud om grupperådgivning

De tre forløb som LandboThy har gennemført var, individuel rådgivning, grupperådgivning hvor både nye og erfarne økologer mødtes og oprettelse af en erfa-gruppe for nye økologiske deltidslandmænd.

- Vi forventer, at den nye erfa-gruppe med de nye økologer vil fortsætte som erfa-gruppe og evt få erfarne med ind. Der er mange områder, som er værd at udveksle erfaringer omkring. Derudover fortsætter vi et tilbud om, at landmænd kan få lavet et gratis omlægningstjek, hvis man har interesse i at vide mere om, hvad økologisk drift og produktion indebærer, siger Helle Sievertsen.