Kravet om kloakering i det åbne land får nu Villum Christensen fra Liberal Alliance til at afprøve grænserne for, hvor langt "systemet" kan gå med indgreb i forhold til borgerne.

Han er nemlig også medlem af Byrådet i Slagelse, hvor han som formand for Erhvervs-, Plan- og Miljøudvalget har det politiske ansvar i sager om eksempelvis kloakering i det åbne land:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi vil ikke som kommune gå ud og pålægge borgerne en udgift, hvis kommunen ikke kan dokumentere, at den pågældende ejendom forurener den nærliggende å med spildevand. Hensigten med lovgivningen på spildevandsområdet er jo at sikre, at vandløb ikke forurenes. Når et sådant princip indføres, slipper mange for et påbud. Vi ændrer spildevandsplanen, så det bliver et krav, at kommunen kan dokumentere, at der udledes spildevand, forklarer Villum Christensen til Maskinbladet.

Teknisk insolvente

Han understreger, at han som myndighed "ikke kan holde til" at skulle stille krav om kloakering for ejendomme, hvor det reelt ingen betydning har i forhold til forurening, og hvor de pågældende ejendomsbesiddere ofte er teknisk insolvente og derfor ikke kan låne til kloakeringen:

- Der er folk, der ikke kan betale pengene, selv om de får et påbud, og så bliver de politianmeldt. Det har vi set nogle frygtelige eksempler på. Er man i den situation, at der ikke udledes spildevand, som giver en miljøeffekt, skal der være proportionalitet i tingene, så omkostningen står i rimeligt forhold til miljøgevinsten, siger Villum Christensen videre.

Uden måling

Ifølge Villum Christensen er der en Højesteretsdom, der giver kommunerne lovhjemmel til ikke at måle, om der løber spildevand fra en beboelse ud i et nærliggende vandløb:

- Det er nok, hvis kommunen ved "almindelige modelberegninger" kan formode, at der nok løber noget ud i åen. Det er da underligt, at man som landmand kan smide gylle ud på markerne fra 5.000-10-000 svin, men landmandens egen "lille prut" skal renses for 80.000 kroner. Proportionerne er vildt tossede. I Slagelse vil vi gå ud, hvor det pågældende drænrør leder spildevandet ud i vandløbet, og måle, om der sker en forurening. Ellers kan man ikke påbyde kloakering, understreger LA's byråds- og folketingsmedlem.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rettidig omhu

Han understreger behovet for "rettidig omhu" og kalder det en "juridisk interessant problemstilling":

- At give et påbud er en forvaltningsretlig afgørelse, og jeg tror ikke, at det kan ske uden en saglig begrundelse. Kan det ikke dokumenteres, har jeg utrolig svært ved at se, at det kan kaldes ulovligt. Derfor imødeser jeg med åben pande reaktionerne fra Naturstyrelsen. Det er et alvorligt problem for mange mennesker. Miljøministeren er galt orienteret, når det påstås, at der kun er 1.700 boligejere, der ikke kan betale. Alene i Slagelse Kommune har vi 1.700, som er teknisk insolvente og ikke i stand til at betale de 80.000 kroner. Regeringens hjælp til de ramte boligejere er symbolpolitik, slutter Villum Christensen.