Planøkonomien i Kina kommer i høj grad til at påvirke den danske eksport og landbrugsbranche, forudser Kina-ekspert Christina Boutrup. Hun gav et hæsblæsende indlæg på NutriFair, hvor udviklingen i Kina blev skitseret så selv de friske, fremmødte landmænd fik sved på panden.

Kina er verdens største internetøkonomi og er førende indenfor sociale medier og teknologier som droner, elbiler, solceller, højhastighedstog og kunstig intelligens. Ingen tvivl om at, hvis man er i et eksporterende erhverv, så skal man vide, hvad Kina vil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

-Der sker en masse i Kina, som vi ikke hører om. Men vi skal til at lytte efter, for eller falder vi bagud på udvikling, sagde Christina Boutrup på konferencescenen på NutriFair. Hun forklarede hvordan Kinas plan for den teknologiske udvikling "Made in China 2025" rummer både trusler og muligheder. Men for at mulighederne kan udnyttes af Danmark må vi være på tæerne og forstå, hvor Kina vil hen.

-Kina bliver førende på vigtige teknologier og det er noget, der også kommer til at påvirke landbruget, forklarede Christina Boutrup. Hun fortalte at Alibaba har udviklet en "agricultural brain", der er en kunstig intelligens, som skal passe svin, ud fra ansigtsgenkendelse på grisene, lyde, adfærd og rigtig mange data fra de store stalde i det nordøstlige Kina.

-For en kineser, som er dårligt uddannet i stalden, kan man hoppe mange trin over med hjælp fra kunstig intelligens i stalden. De kan lynhurtigt komme op på vores niveau svineproduktion, sagde Christina Boutrup.

Den kinesiske regering styrer udviklingen i landet benhårdt. Staten belønner dem som udvikler nye teknologier med gratis jord, ejendomme og forbrugsgoder. Desuden bliver den almindelige kineser skubbet i regeringens retning med effektive afgifter og ambitiøse talentprogrammer.