Hver tredje arbejdsrelaterede dødsulykke i Danmark sker inden for landbruget, hvis man kigger på de tal, som Seges har indsamlet for 2016. Det vil man gerne gøre noget ved på Grindsted Landbrugsskole, og derfor afholder de i midten af marts et sikkerhedskursus for unge i alderen 13 til 17 år, der enten er vokset op med landbrug eller har kontakt til landbruget gennem fritidsjob eller lignende.

- Vi vil rigtigt gerne gøre noget for at få fortalt de unge, at de skal passe på sig selv. Der sker generelt alt for mange ulykker i landbruget, så de unge skal så tidligt som muligt lære, hvor vigtig sikkerheden er i den her branche, og det vil vi selvfølgelig gerne hjælpe dem med, siger kursusleder og studievejleder på Grindsted Landbrugsskole, Poul Thomsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2016 endte antallet af dødsulykker i landbruget på 13, og ud over det kommer så en masse ulykker, der ikke har dødelig udgang. Sådan en blev Mike Erikstrup ramt af for knap fire år siden, og han er inviteret ind for at fortælle de unge på kurset om den oplevelse.

- Jeg håber, at jeg kan få deltagerne til at tænke mere over, at de ikke skal forhaste sig, når de arbejder, men i stedet tænke på deres sikkerhed frem for at blive hurtigt færdige. Men de skal også vide, at selv om man bliver ramt af en ulykke, så kan man godt komme videre, siger Mike Erikstrup.

Fik jernrør i hovedet

Han har, siden han for fire år siden fik et kraftigt jernrør i hovedet, måttet leve med kronisk hovedpine og smerter. Han kan ikke længere lave fysisk hårdt arbejde, men den unge mand har i stedet oprettet sit eget firma, hvor han kan tage tingene i sit eget tempo.

Desuden er han også en gang i mellem ude at fortælle unge landmænd om sine oplevelser, og han kan mærke, at det påvirker dem.

- Det er en fordel at høre det fra en, der selv har oplevet det. Det gør et større indtryk, og de unge kan nemmere forholde sig til det, end hvis en eller anden står og fortæller dem, at de lige skal huske at gøre sådan og sådan, siger Mike Erikstrup.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stor indsats - også i undervisningen

Sikkerhedskurset finder sted fra fredag den 10. marts og frem til lørdag eftermiddag, og man kan nå at tilmelde sig kurset frem til 1. marts. Kurset er ikke det eneste sted, hvor Grindsted Landbrugsskole sætter fokus på sikkerheden i landbruget.

Seges har nemlig det samme ønske om at gøre landbruget mere sikkert, og de er derfor i gang med at lave undervisningsmateriale, som skal gøre de studerende klogere på sikkerhed. Det går under navnet 'En sikker vinder', og det har Grindsted Landbrugsskole takket ja til at deltage i.

- De studerende her på skolen arbejder i landbruget som en del af studiet, og de er unge i faget og vil rigtigt gerne gøre arbejdet så godt som muligt ? og så hurtigt som muligt ? men det er bare utrolig vigtigt, at de også tænker på deres sikkerhed, siger Poul Thomsen.