Spillet om næste års finanslov er trods den politiske sommerferie begyndt, og det første udspil kommer fra Enhedslisten med et krav om, at danske folkeskoleelever skal have økologisk mad på skolen.

Partiets fødevareordfører henviser til, at fødevareminister Dan Jørgensen (S) har peget på, at alt for mange danskere spiser alt for usundt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Løsningen på dette er dog næppe en moralsk opsang til danskerne, men at sikre alle børn og unge adgang til sund mad i skoler og institutioner. Bedre muligheder for at sikre dette vil indgå i Enhedslistens ønsker til en kommende finanslov, siger Per Clausen.

Samtidig påpeger han, at med de meget længere skoledage i forbindelse med den nye folkeskolereform, er det "helt oplagt at inkludere madlavning og fællesspisning i folkeskolen":

Afgørende betydning

- Netop ved at inkludere det i undervisningen kan vi sikre, at alle deltager og dermed får fælles oplevelser og viden omkring produktion, tilberedning og indtagelse af sunde madvarer. Det er velkendt, at sunde kostvaner har afgørende betydning for børn og unges indlæring, og det vil også af den grund være naturligt at integrere dette element i folkeskolen. Det vil også skabe langt bedre muligheder for børn, der kommer fra socialt udsatte hjem eller andre hjem, hvor der ikke er den rette opmærksomhed omkring nødvendigheden af sunde madvaner, siger Per Clausen.

Han kalder det samtidig "naturligt at fokusere på de særlige miljømæssige, sundhedsmæssige og dyrevelfærdsmæssige fordele ved at spise økologiske produkter":

- Hermed kan skolerne være med til at øge efterspørgslen efter økologi - samtidig med at børn og unge får et bedre grundlag for at foretage et afklaret valg på et oplyst grundlag, når de køber fødevarer, slutter Enhedslistens ordfører.