Det er ikke kun økologiske fødevarer, fødevareministeren har tænkt på, da hun afsatte 17 millioner kroner til fremme af offentlige indkøberes indkøb af økologiske varer. Det er også lokalt producerede varer, der er i kikkerten.

 - Da jeg for nylig var til folkemøde på Bornholm, oplevede jeg en helt klar lyst til at bruge lokale råvarer meget mere. Den lyst, tror jeg, man finder over hele landet. Her er de offentlige køkkener, som serverer 800.000 måltider hver dag, en vigtig spiller. Den nye task force skal hjælpe offentlige køkkener med at blive bedre til at udnytte udbud til at købe lokalt og økologisk, siger fødevareminister Mette Gjerskov.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Alt for få fødevarer afsættes i dag lokalt, og står det til regeringen og Enhedslisten skal lokale ildsjæle og offentlige køkkener være med til at ændre denne tendens. Derfor nedsættes der en task force, som skal hjælpe kommuner og andre offentlige institutioner med at købe lokale fødevarer, mener fødevareministeren, der henviser til de bornholmske erfaringer.

På Bornholm skorter det hverken på lokale delikatesser eller lysten til at spise dem. Alligevel kan den lokale afsætning af bornholmske fødevarer være bedre.

 - Hvis vi kan få flere fødevarer produceret og afsat lokalt, kan vi også skabe flere jobs i lokalområdet. Rigtig mange lokale ildsjæle brænder inde med gode ideer til nye produkter eller et lokalt torvemarked. Dem vil vi gerne hjælpe på vej med den nye pulje, siger Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen.

Eksempler på projekter kunne være fødevarefællesskaber, torvemarkeder eller direkte aftageraftaler mellem landmand og kunden.