Om få uger stopper produktionen af biopiller på Køge Biopillefabrik. Biopillerne er fremstillet på halm, men Vattenfall har beslutte at indstille produktionen. Det kommer til at koste arbejdspladser ude i landbruget, forudser Hans Stougaard, der er formand for Danske Halmleverandører.

- 100.000 ton halm årligt giver cirka 30 faste arbejdspladser på fabrikken og 150 arbejdspladser i sæsonen ude i halmerhvervet, siger Hans Stougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Han var klar over, at biopillefabrikken i Køge risikerede at lukke, men han er ikke klar over, at det bliver lige nu.

- Det er meget trist med alle de arbejdspladser, der ryger, siger Hans Stougaard.

Halvdelen forsvinder

I forvejen vil to jyske Dong-varmeværker udfase dansk halm til fordel for udenlandsk flis, og det lagt sammen med den overflødige halm fra biopillefabrikken i Køge vil der bliver 340.000 ton halm i overskud på markedet – svarende til halvdelen af den halm, der bliver brugt af centrale kraftvarmeværker.

Hans Stougaard mener, at samfundet burde bruge nogle penge, der nu skal gå til understøttelse, på at understøtte en virksomhed som Køge Biopillefabrik.

- Så kunne der blive en fornuftig forretning ud af det. Nu er der 150-200 personer, der skal forsørges af en anden kasse, siger Hans Stougaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Levering til nyt anlæg

For nylig havde Hans Stougaard møde med klima- og energiminister Martin Lidegaard (Rad.), hvor de skulle drøfte muligheden for at sikre de danske halmleverandører. Ifølge Hans Stougaard kom der ikke nok ud af det møde, og derfor besluttede generalforsamlingen i Danske Halmleverandører forleden selv at tage initiativer.

- Vi har nedsat en arbejdsgruppe, der skal tage kontakt til Maabjerg Energy Concept (et måske kommende bioetanolanlæg ved Holstebro, red.) og finde ud af, hvordan vi kan levere den nødvendige mængde halm til anlægge. Sådan et anlæg kræver nogle seriøse samarbejdspartnere, og dem vil vi stille med, siger Hans Stougaard.