Danske forbrugere behøver ikke frygte for medicinrester i maden. Det dokumenterer flere end 12.000 prøver, som Fødevarestyrelsen tog af blandt andet æg, mælk og svinekød sidste år. Her blev blot fundet fire overskridelser af medicingrænseværdierne.

- Det er glædeligt, at landbruget har styr på den medicin, som de må give til deres syge husdyr. Det betyder, at forbrugerne ikke behøver frygte for medicinrester i hverken flæskestegen eller æggekagen. Antibiotikaforbruget i Danmark er faldet støt, siden vi i 2010 indførte en gult kort ordning til de landmænd, der bruger for meget antibiotika. Det har sammen med en tæt kontrol været med til at sikre, at dansk landbrug kan levere fødevarer på et niveau, som andre lande med rette kan misunde os, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fødevaremyndighederne tager stikprøvekontroller på både slagteriet og i staldene, og kun meget sjældent bliver der fundet overskridelser af grænseværdierne for medicin i danske fødevarer. Branchen tager derudover prøver fra slagtedyr og mælk, som en del af deres egenkontrol.

Ud af de 12.000 prøver var der blot fire prøver, der viste, at der var overskridelser af grænseværdierne for tilladt medicin.

- Det er selvfølgelig ikke i orden i de få tilfælde, hvor en landmand sender dyr til slagtning eller mælk til mejeriet med ulovlige medicinrester, og heldigvis dokumenterer tallene da også, at det hører til de absolutte sjældenheder, understreger Jakob Ellemann- Jensen.

Fødevarevirksomheder er forpligtet til at sikre sig, at de ikke modtager dyr eller animalske produkter med rester af lægemidler over grænseværdien eller forbudte stoffer. Mange større slagterier tager derfor et stort antal egenkontrolprøver til analyse for antibiotikarester. Mejerierne kører ligeledes analyse af mælkeprøver