Der er lidt af en ordkrig kørende mellem Danske Svineproducenter (LaDS) og Danish Crown.

Fredag udtrykte LadS' økonomiordfører Knud Kjær Knudsen stor skuffelse over, at Danish Crowns årlige regnskabstal ikke er blevet kommenteret af Danish Crowns formand Erik Bredholt. Samtidig var der ikke meget til overs for det skuffende regnskab, Danish Crown fremviste for en uge siden. Her har især den engelske afdeling af Tulip blødt penge. I alt har afdelingen alene tabt 700 millioner henover de sidste tre år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Nu reagerer slagterikoncernen dog. Group CFO Preben Sunke påstår direkte, at LaDS lyver. Det skriver Danish Crown i en pressemeddelelse.

- LaDS henviser i deres pressemeddelelse til en forklarende vejledning til regnskabet, som medlemmerne af Danish Crowns repræsentantskab modtog sammen med blandt andet regnskabet. LaDS hæfter sig ved det, de kalder "uoverensstemmelse" mellem denne vejledning og den finansielle beretning i årsregnskabet for 2017/18. Jeg vil gerne understrege, at der netop er tale om en forklarende vejledning målrettet til repræsentantskabet og ikke en supplerende finansiel beretning, hvilket den udenforstående ellers kan få indtrykket af, når man læser pressemeddelelsen fra LaDS, siger Preben Sunke.

Spørgsmål og svar

Danish Crown er ærgerlige over, at LaDS ikke henvendte sig direkte, før de gik i pressen. På den måde føler slagterikoncernen, at flere misforståelser kunne have været løst.

Fredag spurgte LaDS blandt andet om, hvordan den førnævnte nedskrivning kunne tages på egenkapitalen, mens der bliver skudt med skarpt mod Danish Crowns år.

- Man må konstatere, at Danish Crown har haft et katastrofalt dårligt år. Ledelsen trækker med hiv og sving efterbetalingen på de 80 øre op ved hjælp af et tilskud på 25 øre fra de ekstra gevinster og yderligere 25 øre fra udsat konsolidering, hvorved den reelle "produktive" efterbetaling blot er 30 øre, siger Knud Kjær Knudsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Noget, som Preben Sunke slet ikke genkender.

- Denne konklusion er uden hold i virkeligheden. Årets resultat er - når det renses for særlige poster - 151 millioner kroner lavere end året før. Det svarer til 12 øre pr. kg. Nedgangen i restbetalingen fra 95 øre sidste år til 80 øre i år afspejler denne nedgang, siger Preben Sunke.

Restbetaling eller egenkapital

Den engelske afdeling af Tulip, også kaldet Tulip Ltd., er det helt store samtaleemne. Nedskrivningerne her udgør 288 millioner kroner over det sidste år, og da Danish Crown fremførte deres regnskab, stod nedskrivningerne til ikke at påvirke årets restbetaling men blev i stedet taget på koncernens egenkapital.

- Når vi skriver, at de ikke indgår i restbetalingen, så betyder det, at gevinsten og nedskrivningen begge indgår i det resultat, der føres ind på egenkapitalen som årets resultat, men de påvirker ikke resultatet af koncernens driftsaktiviteter, som bestyrelsen disponerer til blandt andet restbetalingen. Siden Danish Crown blev dannet i 1990, er der aldrig sendt restbetaling ud til andelshaverne, som ikke har baggrund i årets indtjening, og det er heller ikke sket i år,

Her fokuserede foreningen mere på, at der ikke var blevet gjort nok ved det økonomiske tab.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det, som jeg prøvede at sige var, at Danish Crown har haft et rotorblink i maskinrummet - i form af Tulip Ltd. - som har roteret med rødt lys imellem halvandet og to år, men det er der ingen, der har taget sig af. Nu ser vi så konsekvenserne i form af et tab hos Tulip i England på 700 millioner danske kroner over de seneste tre år, sagde LaDS' økonomiordfører Knud Kjær Knudsen fredag.