Websitet anvender cookies og lokal lagring bl.a. for at huske dine indstillinger og til statistik.
Ved at bruge sitet accepterer du dette.   Læs mere

OK

Danavl svarer igen: De nye aftaler skaber retfærdig balance

Af Kim Krasuld - 14. jan. 2018 KL. 09:41

Danske Svineproducenter har sendt kritik mod Danavls nye prismodel. Danavl kalder modellen mere rimelig.

I 2015 vedtog den daværende VSP-bestyrelse, at Danavl-modellen skulle ændres, så man overgår til en ny genetikforsyningsaftale - en såkaldt abonnementsordning. Baggrunden var en stigende forskel i, hvordan man med forskellige rekrutteringsstrategier bidrog med genafgifter, hvilket ikke var rimeligt. Med etableringen af det nye selskab effektueres beslutningen nu med opbakning fra en enig bestyrelse i Danavl P/S.

- I forbindelse med etableringen af Danavl P/S er det helt naturligt, at vi effektuerer de beslutninger, der allerede ligger i forbindelse med den nye forretningsmodel. Nu lukker vi et hul, der har givet nogle svineproducenter mulighed for at få genetikken meget billigt på bekostning af kollegaerne, siger Søren Søndergaard, bestyrelsesmedlem i Danavl.

- Som virksomhed bliver vi nødt til at gardere os mod økonomisk suboptimering, så vi fremtidssikrer Danavl og avlsfremgangen. For nogle bliver det fremover en dyrere investering, men det er en investering i avlsfremgang, jeg gerne står på mål for, siger Søren Søndergaard videre.

Nogle bliver ramt

Ved sanering vil det for en hjemmeavler med genetikforsyningsaftale give en besparelse sammenlignet med i dag, fordi han ikke skal betale genafgiften på de indkøbte LY-polte. Den er fremover betalt via genetikforsyningsaftalen.

Med den nye aftale bliver alle genafgifter lagt over i et fast abonnement baseret på antal søer i den enkelte besætning frem for som nu, hvor der er genafgifter per købt sæddose. Afgifterne er indbyrdes afstemt således, at der en balanceret betaling for benyttelse af Danavl-genetik, både i åbne og lukkede systemer. Fremover vil kunderne bidrage med samme betaling uafhængigt af, om der anvendes hjemmeavl/kernestyring (indkøb af sæd) eller om der indkøbes polte.

Nogle bliver ramt af modelændringen, men det er netop hensigten, at den suboptimering skal stoppe, idet den medfører, at andre kunder betaler forholdsvist mere. Sådan lyder det fra Thomas Muurmann Henriksen, administrerende direktør i Danavl.

Han understreger, at med prisstigningerne følger også Danavls rådgivningsydelser, der er inkluderet i genetikforsyningsaftalen, som knytter sig til kundernes optimerede udnyttelse af Danavl-genetikken.

Danavls kunder tilbydes fremover bindingsperioder på et, to eller tre år, og jo længere bindingsperiode man vælger, desto billigere bliver abonnementet.

- Det er et helt almindeligt kommercielt redskab at lave forskellige bindingsperioder med tilsvarende økonomiske fordele for kunderne afhængig af bindingsperioden. Vi ønsker ikke at tvinge nogen til noget. Tværtimod. Markedet afgør, hvilke tilbud kunderne vælger, og vi har stor tiltro til vores produkter og serviceydelser, siger Thomas Muurmann Henriksen.

Han afviser dermed Danske Svineproducenters beskyldninger om, at Danavl misbruger sin position. Ændringen er et udtryk for en påbegyndt standardisering af genafgifter for hjemmeavl inden for EU, mener han.

Behov for stramninger

- For os handler det også om at beskytte Danavl-genetikken. Det hidtidige aftalegrundlag har desværre vist, at der er behov for en række grundlæggende stramninger heraf. Vi skal sikre Danavl mod misbrug, når vi nu står i en intensiveret konkurrencesituation på hjemmemarkedet, siger Thomas Muurmann Henriksen.

At Danske Svineproducenter har henvendt sig til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, tager Thomas Muurmann Henriksen til efterretning.

- Forretningsmodellen for Danavl P/S er velkendt, og Henrik Mortensen kan ikke presse sig til indflydelse på prisfastsættelsen i Danavl med opfordringer til boykot af vores forretningsmodel. Det tror jeg faktisk heller ikke, at en interesseorganisation må, men jeg ser frem til at drøfte deres kritik med styrelsen, såfremt styrelsen ønsker det, afslutter Thomas Muurmann Henriksen.

Få nyhederne først!Nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og vær på forkant med dagens landbrug.

 

Læs maskinbladet på

Læs maskinbladet på desktop

Desktop

Læs maskinbladet på tablet og smartphone

Tablet & smartphone

Læs maskinbladet på nyhedsbrev

Nyhedsbrev

Læs maskinbladet på print og iPaper

Print og iPaper

reklame