Miljø- og Fødevareministeriet forpligter uden om loven kommunerne til at realisere vådområdeprojekter, lyder det fra Bæredygtigt Landbrug. Den procedure kritiseres kraftigt af interesseorganisationens chefjurist.

- Lige nu render oplandskonsulenterne rundt og forsikrer, at bordet ikke fanger for landmanden ved at gennemføre en forundersøgelse, men det passer ikke, siger Nikolaj Schulz, chefjurist i Bæredygtigt Landbrug.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Aftale om vådområder

Den 22. december 2016 blev der indgået en aftale mellem ministeriet og Kommunernes Landsforening om vådområdeindsatsen gældende for 2017-2021. Af aftalen fremgår det, ifølge Bæredygtigt Landbrug, at hvis en forundersøgelse er miljømæssigt positiv, er den enkelte kommune forpligtet til at søge midler til at realisere projektet. 'Der skal søges om realisering, hvis forundersøgelsen er positiv, og ansøgningen skal som udgangspunkt ske senest i førstkommende ansøgningsrunde et år efter afslutning af forundersøgelse, hedder det blandt andet i aftaleteksten.

Ifølge Bæredygtigt Landbrug skal danske landmænd skal være klar over, at hvis de siger ja til en forundersøgelse for et vådområde, kan de komme under et gevaldigt pres for at gennemføre vådområdet - hvis konsulenternes Excel-ark peger på, at det giver positiv bundlinje for miljøet, i form af kvælstof-begrænsninger.

Altid advaret

Bæredygtigt Landbrug har altid advaret mod etablering af kunstige vådområder, fordi områderne ifølge foreningen frigiver fosfor og skaber utilsigtet fiskedød.

Til gengæld ønsker Bæredygtigt Landbrug at promovere minivådområder, da det ifølge foreningen vil være effektive og det helt rigtige virkemiddel - hvilket også er en mulig løsning med den nuværende ordning.

- Jeg vil opfordre landmænd til som en betingelse for en forundersøgelse at sikre sig, at der kun undersøges for minivådområder og ikke for vådområder, siger Nikolaj Schulz og fortsætter:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hvis det ikke kan imødekommes, er mit bedste råd lige nu, at man siger nej tak. Vi har spurgt ministeriet, om aftalen fra december 2016 overholder gældende ret og har ikke fået svar. Jeg tvivler på, at ministeriet kan finde en hjemmel og en grimasse, der kan passe, siger han.