Lyt til artiklen:

Nyt andelsselskab fokuserer på energiproduktion

00:00
Hastighed: ???x
04:21

Agri Energy vil udvikle biogene energiparker i Danmark og vil lokalt kunne bistå kommunerne med at indfri deres CO2-reduktionsmål.

Det er hensigten med det nye selskab, at landbruget får ejerskab af hele værdikæden fra biomasse til bioenergi. Den langsigtede vision er at skabe Danmarks nye, store andelsselskab med fokus på biogen energiproduktion, det skriver Agri Energy i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det nystiftede selskab Agri Energy er et joint venture mellem Sauter Danmark og Stiesdal Skyslean. De to selskaber kombinerer deres teknologier til et nyt samlet koncept, hvor halm og andre restprodukter omdannes til biogas, og hvor den resterende biofiber via pyrolyse omdannes til biokul og pyrolysegas, som yderligere kan kondenseres til bioolie.

Selskabet vil fokusere på etablering af energiparker, som hver kan behandle restbiomasse med cirka 250.000 tons tørstofindhold om året.

Inddragelse af landmænd i både ejerskab og de løbende betalinger for biomasse er en afgørende del af forretningsideen for det nye selskab.

Cirkulær økonomi

Ved at kombinere selskabernes innovative teknologier i stordriftsanlæg kan Agri Energy sikre en klimagevinst på over 400.000 tons CO2e om året for hver af selskabets energiparker. Det svarer til, at hver energipark kan kompensere omkring en procent af Danmarks samlede CO2-udledning. Det er klimaindsats og cirkulær økonomi i stor skala - og samtidig en ny indtægtsskabende forretningsmulighed.

Poul Erik Jørgensen, bestyrelsesformand i Agri Energy og tidligere landbrugsdirektør i Nykredit, udtaler

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Landmændene producerer og ejer den afgørende råvare til biogen energiproduktion, biomasse. Vi tror, at landmændene ikke bare vil aflevere det ved ladeporten og stalddøren, men gerne følge det hele vejen frem til salg af energien og de øvrige klimaværdier. Tiden er inde til en model, hvor landmænd organiserer sig i ejer-leverandørgrupper og investerer i ejerskab af energiproduktion baseret på deres egne råvarer. Vores mission er at levere den tekniske, organisatoriske og finansielle platform, der gør det muligt, siger Poul Erik Jørgensen, bestyrelsesformand i Agri Energy og tidligere landbrugsdirektør i Nykredit,

Agri Energy Vrå

Sauter Danmarks biogasteknologi har i fem år været benyttet i stor skala på biogasanlægget Agri Energy Vrå. Teknologien gør det muligt at anvende halm og dybstrøelse i store mængder i anlægget. I forbindelse med biogasanlægget i Vrå har Stiesdal Skyclean opført et 20 MW pyrolyseanlæg, som benytter restfiber fra biogasanlægget. Det er denne kombination af fortrinsvis plantebaseret energiproduktion og CO2-lagring med biokul, som danner model for de biogene energiparker, Agri Energy vil udbrede til resten af landet.

For at kunne etablere en lokal biogen energipark skal leverandør- og ejergrupper kunne levere i størrelsesordenen 250.000 tons tørstof om året. Når energiparken sættes i drift, vil de medvirkende landmænd selv få adgang til hele værdikæden fra halm til gas og værdien af den tilhørende CO2 reduktion.

- Jeg mærker stor interesse fra landmænd i at komme med ind som medejere af energiproduktion baseret på deres egne råvarer, og det er på den baggrund, at vi nu går i gang med at skabe et nyt dansk andelsselskab til biogen energiproduktion, siger Daniel Overgaard Pedersen, hovedaktionær i Sauter Danmark og ejer af biogasanlægget i Vrå.

Også Peder Nickelsen, direktør i Stiesdal SkyClean er begejstret for samarbejdet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det er en oplagt vej frem for vores SkyClean-teknologi, at det er landbruget selv, der får gavn af de muligheder, der ligger i pyrolyse. Det kan på sigt også blive relevant at inkludere en af Stiesdals andre teknologier i samarbejdet, nemlig vores brint elektrolyse-teknologi, som kan anvendes til produktion af Power-to-X-brændstoffer, siger Peder Nickelsen.

Agri Energy ledes af Jørgen Ballermann, der blandt andet har en fortid som direktør for biogasselskabet Xergi.