Lyt til artiklen:

L&F: Politikerne må på banen for biokul

00:00
Hastighed: ???x
02:22

Lagring af CO2 i biokul kan ske stabilt og langvarigt i flere hundrede år ved hjælp af Biokul. Det fastslår CIP Fonden i en ny handlingsplan. Biokul vil endda være en økonomisk fornuftig løsning, lyder det fra fonden.

For biokul varierer de samfundsøkonomiske skyggepriser i det tilfælde fra knap 250-700 kroner pr. ton CO2, mens CO2-fangst og -lagring fra eksempelvis biomassebaserede kraftvarmeværker (BECCS) koster samfundet i underkanten af 1.500 kroner pr. ton CO2. Indregnes de potentielle sideeffekter og indtægter fra klimakreditter, ender biokul som en samfundsøkonomisk gevinst, mens BECCS stadig er forbundet med en omkostning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det er et budskab, som Landbrug & Fødevarers klimachef, Hans Roust Thysen er enig i, og glæder sig over.

- Brugen af biokul og pyrolyse er en billig og energieffektiv måde at fjerne CO2 fra atmosfæren, og derfor er det meget positivt, at CIP Fonden nu slår fast, at teknologierne har et stort potentiale, kan have en markant klimaeffekt og gavne landbruget og den grønne omstilling. Der er stor interesse i landbruget for at komme ud af starthullerne, men rammerne skal på plads hurtig, siger Hans Roust Thysen.

Ifølge ham skal politikerne snarest på banen, for at sikre at biokul kan anvendes i landbruget, og at rammevilkårene er de rigtige.

For ifølge CIP Fondens analyser er der tilstrækkeligt restbiomasse tilgængeligt til at kunne nedbringe landbrugets CO2-udslip med to millioner tons, som er det politiske mål fra Landbrugsaftalen.

Men det kræver, at der bliver truffet hurtige og rigtige beslutninger om rammevilkårene nu. Blandt andet mangler der en klar hjemmel til at kunne bruge biokul i landbruget og mulighed for at placere pyrolyseanlæg i landzonerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- CIP fonden sætter med rette fokus på, at teknologien er køreklar, men at rammevilkårene mangler at komme på plads. Det afgørende nu er altså, at politikerne sætter handling bag, hvis de vil nå målsætningen fra landbrugsaftalen om at nå 2 millioner tons reduktion via pyrolyse, siger Hans Roust Thysen.

Ny rapport: Biokul kan booste landbrugets grønne omstilling her og nu

Se også:

Ny rapport: Biokul kan booste landbrugets grønne omstilling her og nu