Lyt til artiklen:

Slækkelse af ulvebeskyttelse glæder L&F

00:00
Hastighed: ???x
02:39

L&F modtager nyheden om EU-Kommissionens udmelding om ulvebeskyttelse med tilfredshed.

- I lyset af at ulven er i fremgang i Europa og at den i højere og højere grad forårsager konflikter med husdyr og skaber frygt i landdistrikterne, er det et naturligt næste skridt at se på, hvad der skal til for at give mulighed for en mere fleksibel forvaltning - herunder eventuelt at give mulighed for at jage ulven, for at skabe større sikkerhed for de mennesker og dyr der er hårdt truet af dem, siger Thor Gunnar Kofoed, viceformand i L&F som reaktion på EU-Kommissionens udmelding onsdag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Landbrug & Fødevarer har sammen med de øvrige Europæiske landbrugsorganisationer længe haft en ændring af ulvens beskyttelsesstatus på deres ønskeliste.

- Det bliver nu meget interessant at følge den videre proces i Rådet og forhold til EU's lovgivningsmæssige rammer, siger viceformanden.

EU-Kommissionen vil nedgradere ulvens beskyttede status

Se også:

EU-Kommissionen vil nedgradere ulvens beskyttede status

For kommissionsforkvinden Ursula von der Leyen er den ændrede status et skridt i den rigtige retning.

- Ulvenes comeback er gode nyheder for biodiversiteten i Europa. Men koncentrationen af ulveflokke i nogle europæiske regioner er blevet en reel fare, især for husdyr. For at håndtere kritiske ulvekoncentrationer mere aktivt har lokale myndigheder efterspurgt mere fleksibilitet. Det europæiske niveau bør lette dette, og den proces, Kommissionen startede i dag, er et vigtigt skridt, siger kommissionsforkvinde Ursula von der Leyen.

I Danmark bliver der i øjeblikket drøftet, om dyreholdere skal have fuld kompensation for deres udgifter til vedligeholdelse af ulvesikre hegn for at forhindre ulveangreb.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Miljøministeriet er i gang med at undersøge, om det vil kunne være en mulighed at yde tilskud til vedligehold af ulvesikrede hegn, og hvad dette ville koste, skriver Miljøminister Magnus Heunicke i et svar til Pia Kjærsgaard (DF) den 18. december.

- Blandt de sten, som skal vendes, før der kan tages stilling til en sådan ny model, er blandt andet juridiske afklaringer i forhold til statsstøtteregler og behovet for fornyet EU-notificering af tilskudsordningen, samt fastsættelse af tilskudssats, skriver miljøministeren.

Når Miljøministeriet har afsluttet undersøgelserne, forventeligt i løbet af første kvartal 2024, vil Magnus Heunicke orientere Miljø- og Fødevareudvalget om ministeriets konklusioner.