Lyt til artiklen:

Krav om dyrepoliti skal drøftes i Folketinget

00:00
Hastighed: ???x
03:51

Stillerne af borgerforslaget ønsker, at politiet i højere grad end i dag kan rykke ud og skride til handling, når en anmeldelse om vanrøgt og mishandling af dyr tikker ind.

Borgerforslag opnåede de eftertragtede 50.000 underskrifter den 12. november og skal dermed behandles som et beslutningsforslag på samme måde som Folketingets øvrige beslutningsforslag.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bag borgerforslaget står blandt andet Hestens Værn og Dansk Ride-Instruktør Forening, som begge oplever, at politikredsene har meget forskellige procedure for, hvordan de behandler og efterforsker sager om dyremishandling og vanrøgt af dyr.

- Vi vil have, at der bliver trykket på den røde knap, så både politiet og Fødevarestyrelsen rykker ud med det samme og tilser dyrene. Hvis myndighederne ikke rykker ud med det samme, kan man risikere, at bedriftsejerne kan nå at flytte dyrene eller tage andre forholdsregler, siger siger Julie Fjeldborg, formand for Hestens Værn, dyrlæge, og underviser på Universitetshospitalet for Store Husdyr på Københavns Universitet.

Hestens Værn får årligt 260 henvendelser om vanrøgt af heste, svarende til cirka 2500 heste, da anmeldelserne ofte gælder stalde med flere dyr.

- Vi oplever ikke sjældent, at når vi henvender os til politiet, at der går flere uger eller måneder, inden politiet skrider til action, siger Julie Fjeldborg, formand for Hestens Værn, dyrlæge, og underviser på Universitetshospitalet for Store Husdyr på Københavns Universitet.

Hestens Værn understreger, at nok er de en organisation med heste i fokus, men borgerforslaget om et dyrepoliti gælder alle dyr, også produktionsdyr i landbruget.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Stifterne af borgerforslaget mødtes torsdag med Miljø- og Fødevareudvalget om ønsket om et dyrepoliti.

- Jeg synes, de var meget lydhøre for vores forslag, fortæller Julie Feldborg efter foretrædet.

Tager skarpt afstand

Hos Dansk Ride-Instruktør Forening der er medstiller af forslaget, håber man, at forslaget vil møde opbakning på tværs af branchen.

- Det er vigtigt, at vi står sammen i branchen og sender et klart signal om, at dyrevelfærden i vores sport skal sikres. Derfor vil vi opfordre alle til at støtte op omkring det borgerforslag som vi er medstiller på. Ingen i vores sport kan have interesse i, at sager om vanrøgt og mishandling trækkes i langdrag. Heste er fantastiske dyr og vanrøgt og mishandling må simpelthen ikke finde sted. Det skal vi tage alle midler i brug for at stoppe, lyder det fra Kristian Skovrider, formand for Dansk Ride-Instruktør Forening.

Borgerforslaget om et dyrepoliti skal først drøftes ved 1. behandling i Folketingssalen. Derefter går borgerforslaget videre til behandling i et af Folketingets udvalg.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når udvalget har behandlet forslaget, kommer det til 2. og sidste behandling i Folketingssalen.

Hvis beslutningsforslaget vedtages, bliver det til en folketingsbeslutning.

I nogle tilfælde kan Folketinget også vælge at afslutte behandlingen af borgerforslaget med at afgive en politisk rapport - en beretning. Det vil sige, at det folketingsudvalg, som har behandlet forslaget, præsenterer sine politiske konklusioner i beretningen, og at forslaget ikke kommer til afstemning i Folketingssalen, skriver Folketinget på sin hjemmeside.

Det er muligt at støtte borgerforslaget på borgerforslag.dk indtil Folketingets behandling af beslutningsforslaget er afsluttet.

Borgerforslaget skal 1. behandles den 28. november.