Lyt til artiklen:

DR-redaktør med beklagelser i sag om vandværk

00:00
Hastighed: ???x
03:47

DR har publiceret en klumme fra læsernes og seernes redaktør. Her gennemgår redaktør Jesper Termansen den behandling, som DR har givet klager fra blandt andet Landbrug & Fødevarer og Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse om serien "Byen med det giftige vand", og konkluderer, at svarene på flere punkter ikke er gode nok.

DR har ikke været åben og omhyggelig i sine svar til læserne, og dermed ikke overholdt sine egne retningslinjer for presseetik, skriver Jesper Termansen, lytternes og seernes redaktør i DR i sin klumme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Læs hele klummen.

Morten Nielsen, pressechef i Landbrug & Fødevarer, er glad for udmeldingen fra læsernes og seernes redaktør:

- Det er meget positivt, at brugernes redaktør anerkender at DR har et ansvar for at tage sine egne etiske regler alvorligt, og sørge for at levere ordentlige svar, når man bliver konfronteret med seriøs kritik af et journalistisk produkt. Der er en del åbenlyse problemer med den journalistiske etik og håndværk i serien om Krogbølle Vandværk og det online format, hvor læserne kunne spørge eksperterne om drikkevand. Det må DR selvfølgelig stå på mål for. Og redaktionens arbejde er også at forholde sig til, når man har begået fejl, siger Morten Nielsen.

- Jeg ser redaktørens udmelding som en rigtig god bekræftelse af, at de skævheder som vi ser nogle stykker af for tiden, er enkeltstående tilfælde, og ikke et udtryk for en tendens i DR's dækning af landbruget. Vi har lige nu en klage liggende over et TVA-indslag, hvor Danmarks Naturfredningsforening bruges som eneste danske kilde i et indslag om drikkevandsbeskyttelse, og den ser jeg frem til at få afgørelsen på, siger pressechefen i L&F.

Kræver rettelser

Hos Bæredygtig Grundvandsbeskyttelse er man knap så positiv overfor indrømmelserne fra DR. Foreningen er ikke tilfreds med DR-redaktørens irettesættelse af Danmarks Radios dækning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Foreningen kræver, at tv-kanalen skal rette deres dækning, som ifølge foreningen er fagligt forkert. Det er ikke nok med at give DR lidt kritik for at svare udenom. Fagchefen i BL forlanger, at DR retter for sig, og at svarer på kritikkens indhold, deres ufaglige beskyldninger mod dansk landbrug for brug af pesticider, mener fagchefen Bente Andersen.

Fagchef for Foreningen for Grundvandsbeskyttelse (FG) klagede over mange dage over Danmarks Radios udsendelsesrække "Byen med det giftige vand", og hun er langt fra tilfreds med den kritik som Lytternes & Seernes redaktør nu irettesætter DR med:

- Det er godt, at Danmarks Radio nu får kritik for at have svaret uden om, men det er helt forkert, at redaktøren ikke vil forholde sig til selve kritikkens kerne, som er, at der ikke er grundlag for de uhyrlige påstande, som blev fremsat i udsendelserne. Det er helt urimeligt, at dansk landbrug skal leve med en kæmpestor beskyldning fremsat på national tv af en blanding af Danmarks Naturfredningsforening og Danmarks Radios egne speak både som intro til udsendelserne og under udsendelserne, siger Bente Andersen.

Fagchefen henviser til, at Lytternes & Seernes Redaktør sætter DR på plads for at svare udenom. Redaktøren udtaler:

"Jeg hverken kan eller skal tage stilling til det tekniske og faglige indhold. Men jeg forholder mig til, at DR's svar på en række punkter ikke er gode nok.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er det svar som fagchef Andersen ikke er tilfreds med.

- DR og Seernes & Lytternes redaktør har haft meget lang tid nu - mange uger - til at forholde sig til kritikken. Det kan ikke passe, at DR kan slippe afsted med at få lidt kritik for at undlade at svare. De skal naturligvis forholde sig til selve det fejlagtige indhold, når man beskylder dansk landbrug for at lukke boringer med pesticidere med mere, siger hun.