Region MidtVest LandboUngdom sætter i samarbejde med Agroskolen fokus på rekruttering og fastholdelse af unge i landbrugserhvervet.

Agroskolen i Herning dannede onsdag ramme for debat omkring uddannelse, praktik- og arbejdsvilkår i landbruget. Omkring 30 var mødt op og gav deres indspark til debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Indlægsholdere og deltagere i panelet var Jens Munk Kruse, formand for Danske Landbrugsskoler og forstander på Dalum Landbrugsskole, Nikolaj Bjerrum, læremester og selvstændig mælkeproducent med syv ansatte og Jeppe Volsgaard, som er landmandssøn og i gang med første hovedforløb på landbrugsuddannelsen. Debatten blev styret af Lone Andersen, Formand for Familielandbruget.

Mangel på arbejdskraft

Region MidtVest LandboUngdom stod bag flere debatter i sommer på Landskuet i Herning, hvor en af omdrejningspunkterne blev Landbrugsuddannelsen.

- Derfor var det nærliggende at gå i dybden med netop dette emne, da der er stor mangel på arbejdskraft i landbruget og færre unge vælger at tage en landbrugsuddannelse. Antallet af uddannede faglærte landmænd er faldet fra 2017 til starten af 2019, mener LandboUngdom.

De unge fra landet i LandboUngdom-regionen er optaget af, hvad det er, der er skyld i de tendenser, og ønskede derfor at drøfte, hvordan vi i fællesskab, landbrugsskoler, landmænd, elever og landbrugsorganisationer, kan ændre kursen. Det blev en aften fuld af gode input til netop dette.

De gode historier

Debatten i Herning havde blandt andet fokus på, at de gode historier om landbruget og landbrugsuddannelsen skal deles med eleverne i folkeskolen, så de kender bedre til erhvervet, inden de skal vælge deres videre vej i uddannelsessystemet. Samarbejdet og kommunikationen mellem praktikværter og landbrugsskolerne skal styrkes og der skal være et større fokus på ledelse og arbejdsmiljø i erhvervet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jeppe Voldsgaard fortalte, at han og en skolekammerat gør en frivillig indsats for at udbrede det gode budskab om landbrugsuddannelsen. De er udpeget af deres skole til at tage rundt som ambassadører i elevernes erhvervsorganisation, hvor deres opgave er at tage rundt på folkeskoler og fortælle om deres uddannelse, og hvorfor de mener, de unge skal vælge lige netop landbrugsuddannelsen.

- Vi skal ikke være flove over at fortælle, hvad vi laver, men være stolte af at vi kan så meget med vores uddannelse, samtidig med at vi i Danmark leverer en meget høj kvalitet af fødevare. Vi har alle sammen en opgave om at snakke landbruget op igen, fortalte Jeppe Voldsgaard.

LandboUngdom Region MidtVest dækker med seks lokalforeninger blandt andet områderne omkring Herning, Holstebro, Lemvig, Ringkøbing og Skjern.