Den danske landbrugssektor har reduceret sin klimapåvirkning betragteligt siden 1990, men der skal mere til, når Danmark skal være klimaneutralt i 2050, skriver Miljø- og Fødevareministeriet i en pressemeddelelse.

Derfor åbner regeringen nu for en ny forskningspulje på 90 millioner kroner, som skal finde fremtidens løsninger, så landbruget kan nedbringe sin klimapåvirkning yderligere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Puljen skal samtidig bidrage til at finde nøjagtige metoder til at opgøre landbrugets udledninger, hvilket er en forudsætning for at udvikle nogle af de lovende klimaløsninger.

- Vi har en stærk landbrugssektor i Danmark, og den skal vi bevare. Derfor skal vi arbejde hårdt for at gøre den så klimavenlig som muligt, så vi også i fremtiden kan nyde danskproducerede fødevarer, som er blandt de mest miljø- og klimavenlige i verden, siger miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen i presssemeddelelsen.

Klimaforskningsindsatsen, som regeringen nu åbner for, skal hjælpe med at udvikle nye løsninger, så landbruget i fremtiden kan producere endnu mere klimavenlige fødevarer. Forskningen skal fokusere på tre hovedområder:

- Jordsystem og arealanvendelse

- Den klimavenlige gård - husdyr, stald og gyllelager

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Fremtidens produktion af fødevarer og bidrag til bioenergiløsninger og biomaterialer

- Vi har ikke de banebrydende løsninger i dag. Hvor energisektoren har vindmøllen, og hvor transportsektoren har elbilen, så har landbruget ikke nogen gode, ligefremme løsninger. Som de første sætter denne regering nu for alvor fokus på forskning i klima og landbrug, så vi kan finde de rigtige løsninger og få et endnu mere klimavenligt landbrug, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.